Nieuws

Lego-robots shinen in Dynamo, tijdens Eindhovense finale First Lego League

Lego-robots nemen op zaterdag 1 december het pand van Dynamo in het Eindhovense centrum over. Ze behoren toe aan de 32 teams die meedoen aan de Eindhovense regiofinale van de First Lego League. Met de enorme opmars van techniek als vrijetijdsbesteding voor jeugd en jongeren, is het volgens Dynamo Jeugdwerk niet meer dan normaal dat deze ‘techies’ nu zelf eens in de spotlights van de concertzaal staan.

De Tech Playgrounds van Dynamo Jeugdwerk hebben dit jaar de organisatie overgenomen van Fontys Hogescholen, die na tien jaar wilde stoppen met het event. Nancy van Loon, manager Lumens in Eindhoven zegt hierover:

“Jongeren een podium bieden om hun talent te laten zien en zo te laten groeien is het mooiste wat er is. Dynamo heeft dit podium en kan hiermee de jonge tech-community in de Brainport-regio deze kans ook bieden.”

Fontys ondersteunt samen met ASML de regiofinale dit jaar wél financieel en maakte deze doorstart daarmee mogelijk.

Het Lego-robot-feest leeft enorm in de regio. Zo’n 75 vrijwilligers ontvangen op 1 december ruim 300 jonge techneuten en onderzoekers van scholen, kinderopvangorganisaties en vriendengroepen.

Jeugd van 9-15 jaar mag meedoen aan de wedstrijd. Zij bouwden en programmeerden de afgelopen maanden hun robot, die tijdens drie wedstrijden verschillende missies moet volbrengen. Omringd door tribunes met enthousiaste supporters zetten ze tijdens de First Lego League in 2,5 minuut hun prestatie neer, waarbij de teams tijdens de wedstrijd de robot niet meer mogen programmeren of sturen.

Daarnaast moeten de teams in aparte ruimtes aan jury’s laten zien dat ze goed kunnen samenwerken, uitleggen hoe hun robot is gebouwd en presenteren ze hun onderzoek rond het 2018-thema ‘Into Orbit’. Daarmee hebben de jongens en meisjes afgelopen weken het thema ‘leven en reizen in de ruimte’ verkend.

De wedstrijden starten om 11 uur en de prijsuitreiking is rond 16.15 uur gepland.

In het Dynamo-pand aan het Catharinaplein zijn ook voor bezoekers allerlei activiteiten. Zo kunnen kinderen een Lego-voertuig bouwen dat van de 16 meter lange Nerdy Derby-baan naar beneden racet. Ook is er een speciale techniek-bus en kun je op de foto in de speciale Tech Playgrounds Lego Photobooth!

Tech Playgrounds

De Tech Playgrounds zijn sinds 2,5 jaar binnen het Eindhovense jeugdwerk dé plek geworden voor techneuten en onderzoekers van 7 tot 27 jaar. Op meer dan tien plekken in de Brainport-regio komen inmiddels meer dan 150 techies na schooltijd naar een Tech Playground om voor een euro per keer aan de slag te gaan met programmeren, robotica, bouwen en 3D-ontwerpen. Vrijwilligers begeleiden hen hierbij en teamwork staat centraal. Zes dagen in de week is er wel ergens in de stad een werkplaats open.

De organisatie van de regiofinale First Lego League sluit perfect aan bij de doelstelling van de Tech Playgrounds om alle kinderen en jongeren in de Brainport-regio laagdrempelig en non-formeel de kans te bieden hun talent voor techniek te ontdekken en verbreden. Meer informatie om te kijken waar en wanneer je mee kunt doen: www.techplaygrounds.nl

Persinformatie
Fleur Besters
Aanjager Tech Playgrounds / Coördinator First Lego League
Fleur@fleurbesters.nl
06 28 88 68 97

Ga naar Nieuwsoverzicht