Nieuws

Vrijwilligerspunt gaat verder als Eindhoven Doet

INWONERS MOTIVEREN OM ZICH ALS VRIJWILLIGER IN TE ZETTEN

Veel verenigingen en maatschappelijke organisaties in Eindhoven zijn op zoek naar vrijwilligers. De vraag is veel groter dan het aanbod. Bovendien zoekt iedereen het schaap met de vijf poten. Tegelijkertijd zijn er allerlei mensen die om uiteenlopende redenen niet mee doen. Bijvoorbeeld omdat ze de taal niet spreken of problemen hebben. Om hier wat aan te doen, is Vrijwilligerspunt begin dit jaar een nieuwe weg ingeslagen. De brede dienstverlening is verruild voor een aanpak gericht op het in beweging brengen van zo veel mogelijk mensen om zich vrijwillig voor een ander of de stad in te zetten. Samen met andere partijen spant Eindhoven Doet zich in om voor iedereen een plek te vinden waar passie en talenten maximaal tot bloei komen.

Eindhoven Doet gaat op zoek naar nieuwe groepen die zich vrijwillig kunnen inzetten. Jongeren, mensen met een drukke baan of vluchtelingen, iedereen kan iets voor een ander doen. Structureel, zo nu en dan of eenmalig. Belangrijk is te kijken naar wat mensen kunnen en willen en daar de vraag op aanpassen. Dit vraagt van organisaties meer flexibiliteit. Beweeg mee en blijf niet star vasthouden aan de perfecte match. Eindhoven Doet ondersteunt organisaties bij het vinden en binden van vrijwilligers. Ook wanneer mensen nog niet helemaal in het gevraagde plaatje passen, helpt Eindhoven Doet zowel de vrijwilliger als de organisatie om te komen tot een goede match. Zo is gestart met vrijwilligerscoaches; 1-op-1 begeleiding van mensen voor wie het zelfstandig vinden en doen van vrijwilligerswerk een uitdaging is.

Interesse wekken door evenementen

Om nieuwe mensen te activeren, organiseert Eindhoven Doet allerlei evenementen. Zo doet ze actief mee aan NLdoet, de landelijke vrijwilligersactie op 9 en 10 maart waar mensen zich voor een bepaalde klus kunnen inschrijven. Tijdens de Dutch Happiness week (19-26 maart) laat Eindhoven Doet zien hoe gelukkig je wordt als je iets voor een ander doet. Zinvol bezig zijn, nieuwe dingen leren en in contact komen met andere mensen, daar word je echt gelukkiger van!

Beëindiging kortingsacties en financiële ondersteuning

De overgang naar Eindhoven Doet betekent het einde van kortingsacties en financiële ondersteuning van Vrijwilligerspunt. M.u.v. het gratis passe-partout voor zwembad en schaatsbaan, zal Eindhoven Doet geen kortings- of waarderingsacties meer aanbieden. Onderzoek wees uit dat vrijwilligers de waardering van hun organisatie en collega’s veel belangrijker vinden. Ook werden veel acties maar weinig gebruikt. Eindhoven Doet spant zich in om waardering op te nemen in het vrijwilligersbeleid van organisaties. De financiële ondersteuning van verenigingen en stichtingen is overgedragen aan twee organisaties in Eindhoven die in deze materie goed thuis zijn: SupportPunt en de gemeente Eindhoven (subsidiebureau).

Doe mee!

Zou je best eens iets voor anderen willen doen? Kijk dan eens in de 750 vacatures in de vacaturebank op www.eindhovendoet.nl. Wanneer je nog niet zo goed weet wat je kan of leuk vindt, vul dan de talentenscan in. Of loop op dinsdag- of donderdagmiddag of woensdagochtend eens binnen aan de Hoogstraat 1. Ook organisaties die meer willen weten over vrijwillige inzet zijn op deze tijden welkom of kunnen contact opnemen: info@eindhovendoet.nl, telefoon (040) 219 33 99.

Ga naar Nieuwsoverzicht