Het succesvolle Eindhovense project voor maatschappelijke diensttijd Pak de VIBE krijgt ruim 1,3 miljoen euro nieuwe subsidie. Daarmee kunnen nog eens minimaal 1.350 jongeren kennismaken met hun talenten en hiermee iets betekenen voor een ander. Ze gaan aan de slag bij allerlei maatschappelijke organisaties in de stad en dragen bij aan meer verbinding tussen verschillende groepen Eindhovenaren.
Pak de VIBE is sinds 2020 een samenwerking tussen Lumens, Gemeente Eindhoven, Parmant Scholen, Parktheater en Brainport, om jongeren enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk. De projectpartners willen de komende jaren het project verder opschalen in de regio en verduurzamen, zodat het niet alleen afhankelijk is van de landelijke financiering.
Die hing de afgelopen maanden aan een zijden draadje: de maatschappelijke diensttijd (MDT) was uit de begroting geschrapt. Woensdagavond werd bekend dat de financiering alsnog wordt doorgezet, maar wel in afgeslankte vorm. De projectpartners dragen samen nog eens 25% cofinanciering bij.
Via twee eerdere subsidierondes hebben al zo’n 275 en ruim 400 jongeren meegedaan aan Pak de VIBE. Het project kreeg eerder dit jaar al landelijke erkenning door de toekenning van het MDT Proof-certificaat.
Wethouder Stijn Steenbakkers (onderwijs en Brainport): “De waarde van de maatschappelijke diensttijd voor jongeren moet niet worden onderschat. Het biedt onze jeugd een unieke kans om iets terug te doen voor de stad, hun talenten te ontdekken en een bijdrage te leveren aan een verantwoordelijke samenleving. Het is een waardevolle ervaring voor hun persoonlijke ontwikkeling en draagt bij aan het besef hoe belangrijk vrijwilligerswerk is. Ik ben blij dat we met de € 1,3 miljoen subsidie samen met alle partners in Pak the VIBE weer 1350 jongeren deze kans bieden de komende drie jaar. Mijn oproep aan het Rijk is om dit structureel goed te regelen! De maatschappelijke diensttijd is een essentieel punt dat zorgt voor meer verbinding en begrip in onze samenleving”.
Samenwerking organisaties in de stad
Naast de meerwaarde voor de jongeren zelf, is het aanbieden van een gestructureerd programma ook een middel gebleken om onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samen te laten werken rond het aanbieden van talentontwikkeling voor jongeren. Lumens draagt met de inzet van jeugdwerkers binnen Pak de VIBE bij aan gelijke kansen voor alle jongeren. Ze leggen waar nodig een lijntje naar extra hulp. Door samen te klussen of koken, buitenschools, voeren de jongeren geregeld makkelijker gesprekken met de begeleiders. Via Pak de VIBE zijn zo inmiddels meerdere jongeren geholpen met mentale problemen of doorverwezen naar een fijne plek om met hun hobby’s aan de slag te gaan.
Jacqueline Vonk, bestuurder Lumens: “In een tijd die juist vraagt om extra aandacht voor mentale gezondheid van jongeren, is het fantastisch dat Pak de VIBE opnieuw landelijke financiering ontvangt en dat wij ons als partners duurzaam kunnen blijven verbinden aan de inzet van de maatschappelijke diensttijd.”
Jacline de Kort van Brainport voor Elkaar: “Wij gaan ons met veel enthousiasme inzetten om te helpen bij het verduurzamen en uitbreiden van Pak de VIBE met meer ‘meedoeners’ uit de regio. Verbinden met het bedrijfsleven én maatschappelijke organisaties zodat nog meer jongeren mee kunnen doen en ze een divers aanbod krijgen. We willen ons netwerk inzetten om ze al jong kennis te laten maken met vrijwilligerswerk en ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen.”
Parmant Scholen is kartrekker namens het onderwijs. Rector Corinne Sebregts: “Door Pak de VIBE ontdekken leerlingen buitenschools hun talenten, dragen ze bij aan een betere wereld en groeien ze als betrokken burgers. Zo maken jongeren morgen mooi!”
Naast de Parmant Scholen, doen sinds de start ook andere Eindhovense middelbare scholen mee, onder wie Van Maerlant, Huygens Lyceum, Frits Philips en Eckartcollege. Summa is betrokken met mbo-leerlingen.
Organisaties als Studio040, Vitalis, de Centrale Nieuwkomers Opvang en Sint Lucas mbo bieden de jongeren de kans hun talenten in te zetten door er te helpen met sport en spelactiviteiten, licht- en geluidsworkshops te volgen, samen met ouderen te klussen of sporten of te koken voor buurtbewoners. Hiermee draagt het project ook bij aan het tegengaan van eenzaamheid bij zowel jongeren als andere bewoners van de stad.
De jongeren die meedoen krijgen tien workshops in een vaardigheid naar keuze, waarna ze vrijwilligerswerk gaan doen. De workshops worden verzorgd door workshopdocenten uit de praktijk en zoveel mogelijk gekoppeld aan bestaande organisaties. Zo is ook Parktheater een ‘clubhuis’ voor Pak de VIBE. Jongeren organiseerden er al exposities en maakten portretten van Eindhovenaren. Directeur Parktheater Giel Pastoor: “MDT Pak de VIBE versterkt de relatie van jongeren met het Parktheater en cultuur. Er wordt letterlijk een nieuw podium voor ontmoeting en kansen gecreëerd.”
Meer weten?
Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen of wil je één van de projectpartners spreken? Neem dan contact op met Fleur Besters, projectleider MDT Pak de VIBE: 06 288 86 897 of stuur een mail naar communicatie@lumenswerkt.nl.