Visie en missie

Voor Lumens is het vanzelfsprekend dat ieder mens het liefst zelfstandig en in eigen regie functioneert en daarmee โ€˜eigenaarโ€™ van het eigen leven is. Dit is hoe wij allemaal graag ons leven leiden en de basishouding waarmee we 24/7 voor inwoners klaarstaan. Er is aandacht voor de behoefte die een inwoner heeft en voor de dingen die wรฉl goed gaan.

De onderscheidende rol die Lumens heeft, is dat onze professionals en vrijwilligers altijd oog en oor hebben voor de vraag รกchter de vraag en daarmee voor de context van de inwoner. Vanuit een signaleringsfunctie halen zij de (maatschappelijke) vragen op en leveren daarmee waardevolle input om het sociale beleid in gemeenten vanuit de behoefte van de inwoner vorm te kunnen geven.

Onze sociale professionals handelen vanuit een proactieve houding. Zij ontmoeten inwoners overal, on- en offline, en richten zich op mogelijkheden om daar waar nodig sociale samenhang te versterken. Concrete maatschappelijke vraagstukken als opvoeding, geld, relaties en veiligheid worden vanuit talentontwikkeling, de eigen leefomgeving en de kracht van sociale cohesie aangepakt, zodat er een duurzame, veerkrachtige en zelfredzame samenleving ontstaat waarin iedereen mee kan doen.

Onze missie:

Met elkaar bouwen aan een sociaal veerkrachtige samenleving.

Sociale veerkracht

Met sociale veerkracht bedoelen we het vermogen van mensen en gemeenschappen om met veranderingen om te kunnen gaan en de toegang tot hulpbronnen die ze daarbij hebben.

Bij Lumens hebben we jarenlang een (Triple P) cursus gegeven voor ouders met kind(eren) in de leeftijd van 2 tot 12 jaar oud. Deze geeft je handvatten voor het stimuleren van de ontwikkeling van je kind. Ook leer je omgaan met negatief gedrag en krijg je handvatten die je in bijna elke situatie kunt gebruiken. In Eindhoven wordt de training momenteel gegeven door Omnia.

Redzaam vermogen van mensen is te onderscheiden in 3 vormen

Zelfredzaamheid

De mate van regie over het eigen leven. Het zelfstandig mee kunnen bewegen met veranderingen en de gevolgen hiervan.

Samen redzaamheid

De mate waarin men het sociale netwerk kan/wil inzetten.

Community redzaamheid

De mate waarin (men verwacht dat) de directe omgeving een maatschappelijke opgave kan aanpakken.

Samen werkt beter

We nodigen organisaties in het sociale domein van harte uit om vanuit de multihelix en organisatie-overstijgend aan te haken bij de ontwikkeling van programmalijnen, waarmee we oplossingen gaan vinden voor maatschappelijke vraagstukken.

Bezoek onze contactpagina en spreek ons aan, want samen werkt beter!