Vanaf januari 2021 is de vroegsignalering van schulden een wettelijke taak voor gemeenten. In het werkgebied van Lumens werken schuldhulpverleners, budgetcoaches, maatschappelijk werkers en sociale raadslieden samen met de gemeente om schulden te voorkomen én op te lossen. Ze nemen actief contact op met bewoners die betalingsachterstanden hebben op hun vaste lasten en doen er alles aan om samen naar oplossingen te zoeken. Voorkomen blijft beter dan genezen, dus iedere inwoner kan contact opnemen voor juridische, praktische en emotionele ondersteuning. Geldzorgen hebben immers een grote impact!
Iedereen kan in de financiële problemen raken, het kan ons allemaal overkomen. Soms is er maar weinig voor nodig om niet meer toe te komen. Een kapotte wasmachine, de stijgende prijzen in de supermarkt, energieprijzen, onvoorziene zorgkosten, het overlijden van een partner, een scheiding. Aan het einde van het geld is er ineens een stuk maand over. Vaak betalen mensen de vaste lasten nog wel, de huur, gas, water, licht, zorgpremie. Andere rekeningen blijven even liggen. Totdat die ook niet meer betaald kunnen worden. Enveloppen blijven ongeopend, de moed zakt in de schoenen. Het hebben van geldzorgen, ook voordat er serieuze schulden ontstaan, kost ontzettend veel energie. Het langetermijndenken maakt automatisch plaats voor het naarstig zoeken naar korte termijn oplossingen. Of het zorgt voor ‘verlamming’. Mensen proberen zelf het tij te keren. Roeien met de steeds kortere riemen die ze hebben. En ze maken het niet bespreekbaar. Er heerst nog altijd een taboe op geldproblemen, schaamte speelt daarbij zeker een rol.
Struisvogel
Er is één ding wat zeker niet werkt als je geldzorgen hebt: je kop in het zand steken en zelf blijven malen over oplossingen. Van ‘hoe kan ik snel geld verdienen?’ tot ‘ik weet niet waar ik moet beginnen met het aanvragen van toeslagen’ en ‘niemand komt mij een zak geld brengen en dat is de enige hulp die ik nodig heb, dus laat de rest maar zitten’. Terwijl niemand er alleen voor hoeft te staan. Schuldhulpverleners kunnen helpen met het openen van de enveloppen, het correct aanvragen van toeslagen en uitkeringen en alle andere mogelijke regelzaken. Sociale raadslieden staan mensen bij met juridische uitdagingen en budgetcoaches kijken samen met de betrokkenen naar de mogelijkheden die er wel zijn om achterstanden te voorkomen.