Nieuws

Techies Tech Playgrounds gaan afstandsmeters bouwen!

Programmeer een slimme ‘broche’ zodat jij én je opa of oma ondanks het Corona-virus toch veilig over straat kunnen. Die uitdaging geven de Tech Playgrounds van Dynamo Jeugdwerk en Philips Nederland vanaf donderdag 23 april aan jonge uitvinders in Brainport. In online workshops komen de techies, vrijwilligers van Philips en Tech Playgrounds samen om hun kennis te delen. Het project is in een paar dagen opgezet door enthousiaste medewerkers van beide organisaties.

Philips doneert hiervoor 100 zogenaamde micro:bits, kleine mini-computertjes waarmee je sensoren kunt programmeren. Jeugdwerkers gaan deze bij de kinderen en jongeren die mee willen doen langs brengen, zodat ze hun geprogrammeerde project ook in de praktijk kunnen testen en er even een op afstand-contact is met de kinderen. Zowel jeugd die al vaker meedoet aan de activiteiten van Tech Playgrounds als andere jonge techneuten zijn welkom om mee te doen. Er zijn geen kosten aan verbonden.

De Tech Playgrounds richten zich sinds vier jaar op jeugd van 7-27 jaar die naschools aan de slag wil met techniek. Jeugdwerkers zorgen ervoor dat alle jeugd mee kan doen, ook de groep met een kwetsbaarheid. Technische vrijwilligers helpen met hun kennis. De werkplaatsen draaien sinds de uitbraak van COVID-19 online, waarbij de techies wekelijks zowel fysieke als online opdrachten oppakken. Variërend van het maken van een bibberspiraal tot de eerste programmeerlessen met virtuele micro:bits. Philips Nederland bood afgelopen week aan te helpen met kennis en materialen en maakte een les binnen de Youth & Technology afdeling.

Theo van Sinten, senior software engineer, R&D Cardiology Informatics Eindhoven bij Philips denkt dat het online samenwerken goed bij toekomstige programmeurs past. “Als je als programmeur gaat werken, heb je zeker te maken met mensen die aan de andere kant van de wereld zitten, dus dan ontmoet je elkaar ook veel online. Deze vaardigheden zitten niet standaard het lesprogramma. Nu kunnen we iets bieden waar ze anders minder snel mee in aanraking komen. In de coronatijd vind ik het belangrijk dat we zoveel mogelijk doorgaan en dus niet afwachten tot alles voorbij is. Wij geven jeugd alleen een klein duwtje in de goede richting. Een deel van hen gaat na de workshop zelf verder aan de slag. Dat enthousiasme vind ik mooi om te zien.”

Aanjager Fleur Besters van de Tech Playgrounds is blij met de spontane hulp: “We hebben het idee voor het maken van de afstandsmeters direct samen opgepakt en uitgewerkt. Dat gaat echt razendsnel, je ziet dat in deze tijden samenwerking nog makkelijker en sneller gaat. Dankzij de steun van Philips kunnen we de micro:bits tijdens de corona-crisis uitlenen aan onze jonge programmeurs.”

Zodra er weer fysieke werkplaatsen mogelijk zijn, normaal gesproken dertien per week, brengen de kinderen de mini-computers weer terug en kunnen anderen ermee gaan werken. Die duurzame aanpak past in de visie van de Tech Playgrounds-community, waarin bedrijven, scholen en jeugdwerk in Brainport samenwerken om technische jeugd kansen te bieden.

De Tech Playgrounds zijn laagdrempelig, iedereen mag meedoen, fysieke werkplaatsen kosten een euro per keer, online is het gratis. Leeftijd is ondergeschikt aan kennisniveau en samenwerken staat centraal. De jeugdwerkers merken dat zowel ouders als kinderen het fijn vinden dat er ondanks de corona-tijd toch Tech Playgrounds-werkplaatsen zijn, al is het nu virtueel. Dankzij de samenwerking met Philips kunnen ook de vaste vrijwilligers weer nieuwe technische kennis opdoen.

Opgeven voor de virtuele werkplaatsen kan via techplaygrounds@dynamojeugdwerk.nl Meer informatie staat op https://www.facebook.com/events/2618569718398932/ De eerste workshop vindt donderdag 23 april van 14.45 (inloop) tot 17 uur plaats.

Wil je meer weten over de Tech Playgrounds en/of dit project? Mail naar fleur@fleurbesters.nl

Info Philips Youth & Technology

“Het doel van de afdeling Youth & Technology is om bij kinderen vroeg de interesse wekken voor technologie, om ze te stimuleren om een keuze te maken voor een studie in de technische sector.  De doelgroepen zijn jongeren in het basisonderwijs, middelbaar onderwijs en het MBO. We werken intensief samen met andere bedrijven in de regio, maar onze bijdrage richt zich altijd op gezondheidstechnologie die het leven van mensen helpt te verbeteren. Ons doel is dat jongeren zich verwonderen over wat allemaal mogelijk is met technologie en dat het niet vanzelfsprekend is dat het bestaat. Dat zij daar later een grote bijdrage aan kunnen leveren, is vaak een triggerende factor in het proces in de aanloop van een sector- of opleidingskeuze. Daarom hebben we voor deze workshop ook een actueel thema gekozen dat tot de verbeelding speelt.”

 

Ga naar Nieuwsoverzicht