Nieuws

Tech Playgrounds – Dynamo Jeugdwerk genomineerd voor Mensa Fonds Publieks Awards 2019

Op zondag 24 november 2019 worden voor de zevende keer de prestigieuze Mensa Fonds Awards uitgereikt in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Eerder deze week maakte het Mensa Fonds de genomineerden bekend. Voor de Publieks Awards kan gestemd worden op HiQ Mensa Magazine, Chloé Rutzerveld én de Tech Playgrounds van Dynamo Jeugdwerk.

Er kan van 10 oktober tot 10 november worden gestemd via https://mensafonds.nl/stemmen/ (Hier lees je ook korte intro’s van alle genomineerden.)

De Tech Playgrounds organiseren ‘trapveldjes’ voor techneuten van 7-27 jaar. In 13 werkplaatsen in en om Eindhoven krijgt technisch talent uitdagingen en kansen: voor íedereen, dus ook voor hoogbegaafden. Jongeren krijgen in de Tech Playgrounds de kans om zich op hun eigen tempo te ontwikkelen en jeugdwerkers kijken zonder label naar hen. En dát is nu juist belangrijk, want zij komen bij de Tech Playgrounds omdat ze van techniek houden, niet omdat ze vastlopen, niet goed kunnen lezen of rekenen.

“We benutten al het talent, ook als dat niet meteen zichtbaar is op school.”

Met de Tech Playgrounds wordt techniek onderdeel van de sociale basis in stad of dorp,  door talentvolle jongeren op te leiden tot non formeel techniekdocent en andere jeugdwerkorganisaties op weg te helpen. Bijzonder is ook de samenwerking met het lokale bedrijfsleven, waardoor bedrijven gaan zien dat diploma’s niet altijd iets zeggen over talent. Zo zijn de Brainport Industries bedrijven zo oprecht geïnteresseerd in hoe het met de techies gaat en of iemand hulp nodig heeft.

Fleur Besters, aanjager van de Tech Playgrounds, zegt over de nominatie: “Wat ik heel tof vind in het juryrapport is dat ze opmerken dat we onderdeel zijn van de sociale basis. Slim zijn is niet erg. Je hoeft vaak niet naar een speciaal clubje, want je bent niet speciaal, maar gewoon super geïnteresseerd in techniek. En die kracht zetten ze bij ons in om anderen te helpen en zelf te leren van anderen. De Tech Playgrounds realiseren we dagelijks samen met zoveel mensen, waaronder heel veel vrijwilligers van alle opleidingsniveaus.

De uitreiking van de Mensa Fonds Awards vindt plaats op zondagmiddag 24 november in Rijksmuseum Boerhaave Leiden. De uitreiking,  met interessante lezingen van onder andere Robbert Dijkgraaf, is gratis toegankelijk. Plaatsen zijn beperkt, tijdig aanmelden is noodzakelijk via communicatie@mensafonds.nl

Mensa Fonds
Hoogbegaafdheid is een talent dat, net als andere talenten, erkend, gevoed en gekoesterd moet worden, wil het volledig tot zijn recht kunnen komen. Stichting Mensa Fonds zet zich in voor het benutten van talenten van hoogbegaafden en het zichtbaarder maken van de betekenis van hoogbegaafdheid voor de samenleving. Dit realiseren zij door kennis te verspreiden over hoge algemene intelligentie, maar ook door het ondersteunen van projecten en onderzoek en het aanmoedigen van bijzondere prestaties. www.mensafonds.nl

Voor meer informatie over de Tech Playgrounds
Fleur Besters
06 28 88 68 97
www.techplaygrounds.nl

Tech Playgrounds is een project van Dynamo Jeugdwerk en onderdeel van Lumens

Ga naar Nieuwsoverzicht