Nieuws

Uit de praktijk van sociaal raadsvrouw Geke: toch recht op uitkering

Geke van Dijk, sociaal raadsvrouw bij Lumens, schrijft verhalen over vragen die in haar praktijk aan bod komen. Om anderen met soortgelijke vragen op weg te helpen. En om te laten zien wat Sociaal Raadsliedenwerk voor inwoners kan betekenen.*

 

 

Opnieuw een verhaal over iemand met grote financiële problemen. Dit verhaal gaat over Anna, haar probleem ontstaat doordat een half jaar eerder een deel van haar uitkering werd beëindigd. Haar inkomen is sindsdien maar € 600,-. Dit bedrag is te laag om al haar vaste lasten en haar boodschappen te kunnen betalen. Haar spaargeld raakt op en er ontstaan schulden. Gelukkig helpt een dochter maar de situatie is onhoudbaar.

Anna tobt over haar financiële problemen en haar gezondheid lijdt hieronder. Haar bloeddruk wordt te hoog en ze krijgt toenemend hoofdpijnklachten. Haar huisarts verwijst haar naar een psycholoog. Voor Anna is het belangrijk dat de bron van haar problemen wordt aangepakt en dat betekent het op orde brengen van haar financiën.

Is de AIO-aanvulling van Anna terecht stopgezet?

Anna vraagt mij om hulp bij het herstel van haar uitkering. De uitkering die is stopgezet, was een AIO-aanvulling. Dit is een aanvullende inkomensvoorziening voor ouderen die met hun totale inkomen onder de bijstandsnorm uitkomen. Mensen boven de pensioenleeftijd die niet hun hele leven in Nederland hebben gewoond, krijgen minder AOW. In deze situatie kan het voorkomen dat het inkomen lager is dan de in Nederland geldende bijstandsnorm. In dat geval kan iemand aanspraak doen op de AIO-aanvulling. Een AIO aanvulling is eigenlijk hetzelfde als een bijstandsuitkering.

Bij Anna is de AIO-aanvulling een half jaar eerder beëindigd. Na de beëindiging heeft Anna zelf bezwaar gemaakt en met de reactie op dit bezwaar komt ze bij mij. In de brief staat dat de Sociale Verzekeringsbank blijft bij hun eerdere beslissing dat Anna geen recht had op de AIO-aanvulling omdat zij op dat moment te veel vermogen had. Er stond meer dan € 5.940,- op haar bankrekening. De eerste vraag van Anna is of er nog iets te doen is aan de beëindiging van haar AIO-aanvulling een half jaar eerder. En of ik haar kan helpen en om deze beslissing aan te vechten. Na wat uitzoekwerk blijkt dat de uitkering destijds terecht is beëindigd. Een voorwaarde voor AIO-aanvulling en trouwens  ook voor de bijstand, is dat iemand niet teveel spaargeld heeft. Anna had te veel spaargeld maar inmiddels is haar spaargeld al lang op.

Wat kan Anna doen om uit deze nijpende situatie te komen?

Haar reserves zijn op en haar inkomen is te laag om van te leven. Daar moet iets aan gebeuren. Mijn advies aan Anna is om zo snel mogelijk opnieuw een AIO-uitkering aan te vragen. Misschien denkt u nu: “Hé, maar die is toch een half jaar eerder beëindigd? Ja dat klopt, maar omdat de situatie van Anna veranderd is en ze op dit moment wel aan de voorwaarden voldoet. Haar spaargeld is immers op waardoor ze opnieuw een uitkering kan aanvragen. Belangrijk om te weten is dat de AIO-aanvulling, en dat geldt ook voor de bijstand, pas gaat lopen vanaf de dag van aanvraag. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk een aanvraag te doen. Er wordt beoordeeld of zij vanaf die dag aan de voorwaarden voor de uitkering voldoet. Onze vrijwilliger Henk helpt Anna met deze nieuwe aanvraag.

Het duurt daarna ongeveer nog twee maanden voordat de uitkering aan Anna wordt toegekend. Wat een opluchting! Maandelijks heeft zij ongeveer € 350,- meer te besteden. Het grote verschil is dat ze nu weer haar huur, vaste lasten én haar boodschappen kan betalen; een enorme last minder!

* Namen en details zijn aangepast om de privacy van onze klanten te beschermen.

Lees ook:
Verhaal 1

Ga naar Nieuwsoverzicht