Nieuws

4e Avond van de Dialoog 2017: toezichthouders en bestuurders in gesprek over zeggenschap en governance

Op donderdag 21 september 2017 organiseerde de Raad van Toezicht van Lumens voor de vierde maal de Avond van de Dialoog. Ongeveer 80 toezichthouders en bestuurders van maatschappelijke organisaties uit het hele land kwamen naar Het Klooster in Waalre voor een avond met een sterke inhoud, sfeervol onderling contact en een heerlijk diner. Het thema van dit jaar: ‘Van medezeggenschap, naar zeggenschap en eigenaarschap voor belangenhouders’. Die belangenhouders, dat zijn de mensen voor wie we het allemaal doen.

De Raad van Toezicht van Lumens verdiept zich actief in ontwikkelingen en mogelijke verbeteringen en vernieuwingen op het gebied van ‘good governance‘ (toezicht en bestuur). “We willen invulling geven aan zeggenschap binnen de driehoek van bestuurders, toezichthouders en de mensen voor wie we het doen”, zei Ed Rutters, voorzitter van de Raad van Toezicht van Lumens. Hij gaf aan benieuwd te zijn naar de meningen en ideeën hierover van de aanwezigen.

De derde laag en de rauwe werkelijkheid

De gastspreker, Prof. Dr. Ir. Gert van Dijk, Hoogleraar Nyenrode Business University en TIAS Tilburg, refereerde aan een mooi Afrikaans spreekwoord: “Alles wat u voor mij doet, zonder mij, doet u tegen mij!” Met andere woorden: het is van belang te weten of de dingen die je doet voor de mensen, door de mensen als goed worden ervaren. Om daar achter te komen, heb je volgens Van Dijk een derde laag nodig in het bestuur: “Mensen van buiten die toetsen, die de rauwe werkelijkheid van buiten naar binnenbrengen. Mensen die laten weten hoe het er in de wijk aan toegaat en welke problemen er spelen.” Volgens hem is er één ding dat je als organisatie nooit moet delegeren: de vraag of de organisatie nog het doel dient waarvoor zij in het leven is geroepen. Dat het niet eenvoudig is om de derde laag te vinden en er de goede informatie op te halen, ook dat maakte de gastspreker duidelijk.

Vraagstukken, antwoorden, oplossingen en … nieuwe vragen

Van wie is de organisatie eigenlijk? Hoe kan een Raad van Toezicht als verbindingsorgaan fungeren? Welke waarde voegen we toe als we echt ruimte bieden aan zeggenschap? Onder het genot van het hoofdgerecht gingen de toezichthouders en bestuurders in op deze en andere vraagstukken. De antwoorden waren divers, de oplossingen eveneens. Nieuwe vragen ontstonden ook: Wie is eigenlijk de derde laag voor onze organisatie? Is er ook een vierde laag? Hoe breng je buiten naar binnen?

Afronding

De belangrijkste conclusies en ideeën van iedere tafel werden plenair gedeeld tijdens de koffie. Veel terug gehoorde conclusie is dat we de derde laag niet moeten institutionaliseren, dat de rauwe werkelijkheid niet zo heel ver weg is omdat we allemaal mensen zijn, dat het moeilijk (niet noodzakelijk onmogelijk) is de rauwe werkelijkheid boven tafel te krijgen en dat organisaties allemaal bezig zijn terug te gaan naar de bedoeling, de essentie.

De meeste aanwezigen zijn na de afsluitende borrel met huiswerk voor zichzelf huiswaarts gekeerd. Hetzelfde geldt voor de Raad van Toezicht van Lumens: de leden gaan met alle input aan de slag en houden de bezoekers op de hoogte van de vorderingen.

Terugblik op de Avond van de Dialoog

In dit verslag bieden wij u een inhoudelijke terugblik op de Avond van de Dialoog. Wilt u de sfeer herbeleven? Kijk dan eens naar dit beeldverslag.

Heeft u vragen over de Avond van de Dialoog? Neem dan contact op met Martijn Arts (Manager Communicatie & Sales, Lumens) via m.arts@lumenswerkt.nl of 06 – 51 60 99 26.

 

Ga naar Nieuwsoverzicht