Nieuws

Mentale kwetsbaarheid jongeren krijgt een gezicht met expo over depressiviteit

Van 1 tot en met 29 december is op het Stadhuisplein in Eindhoven de reizende multimediale tentoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’ te zien: een zeer indrukwekkend project van stichting Open Mind waarmee zij in samenwerking met een grote groep jonge ervaringsdeskundigen mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar wil maken.

De tentoonstelling is naar Eindhoven gehaald door Lumens en wordt in samenwerking met Combinatie Jeugdzorg, Apanta-GGZ en GGzE georganiseerd: lokale samenwerkingspartners in welzijn die in hun werk steeds meer jongeren zien die kampen met depressie. Door beperkingen die de coronacrisis jongeren oplegt, blijft dit aantal stijgen. Met ondersteuning van deze tentoonstelling willen de organisaties samen bewustwording creëren, stigmatisering rondom depressiviteit verminderen en het taboe op het praten hierover doorbreken. 

De tentoonstelling bestaat uit 16 grote display’s waarop 30 openhartige ervaringsverhalen van jonge mannen en vrouwen te lezen zijn. Zij doen dit omdat zij ervaren dat er een groot taboe rust op het praten over hun depressie terwijl juist dít, samen met effectieve hulp, een sleutelrol speelt in de zoektocht naar een passende manier om hiermee om te gaan.

Gisterenmiddag (1 december) vond de opening plaats op het Stadhuisplein, voorafgegaan door een intro van Mirjam Bekkers-Stoop, directeur van Stichting Open Mind. We zijn er bijzonder trots op dat een van de jonge mensen uit de tentoonstelling (Alex uit Eindhoven) daarna de tentoonstelling wilde openen met zijn eigen verhaal, door hemzelf vertaald in Spoken Word, gevolgd door de onthulling van zijn eigen display. 

Hij deed dit samen met Wethouder zorg en welzijn Renate Richters die ondanks de richtlijnen van de gemeente m.b.t. live bezoeken er toch heel graag bij wilde zijn. Daarna onthulden de bestuurders van alle betrokken organisaties samen nog 2 ervaringsverhalen: Jacqueline Vonk (Lumens) met Gerda Huijbregts (Combinatie Jeugdzorg) en Sandra Hijnen (Apanta-GGZ) met Hellen Kemperman en Marjolein Bultinck (GGzE). Aansluitend hierop vond een korte bijeenkomst plaats in Dynamo waar nog een tijdje nagepraat werd met de aanwezigen. Vanuit de coronarichtlijnen is zowel de opening als de bijeenkomst in kleine kring georganiseerd.

Rond de tentoonstelling in Eindhoven wordt tijdens de hele maand december een corona-proof open programma (on- én offline) georganiseerd om het gesprek verder op gang te brengen en het onderwerp onder de aandacht te houden. Volg de socials van bovenstaande organisaties, blijf op de hoogte en ga écht kijken! Zo mooi gemaakt!

Lees hier een publicatie hierover in het ED van 2-12-2020
Bekijk hier een reportage van Studio040 van 2-12-2020

Meer info over de motivatie achter de tentoonstelling van Stichting Open Mind vind je hier.

 

Meer weten over de organisatie in Eindhoven?
Monique Staps – Lumens
06 467 68 188

Voor meer informatie over het project, tekst- en/of beeldmateriaal kun je contact opnemen met Mirjam Bekker-Stoop, (0)6 553 833 41 | mir@stichtingopenmind.nl
Fotocredit: fotograaf Linelle Deunk, Stichting Open Mind.

OPEN over depressiviteit is een initiatief van Open mind. Open mind is een idealistische stichting die als doel heeft om onrechtvaardigheden, mis(ver)standen en vooroordelen in een ander licht te plaatsen. Open mind brengt maatschappelijk moeilijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek. Door het realiseren van impactvolle kunstprojecten en het vertellen van relevante verhalen in de openbare ruimte, met als doel de bespreekbaarheid te vergroten en de situatie van kwetsbare mensen in onze samenleving te verbeteren. Open mind verbindt door het vertellen van persoonlijke verhalen en helpt daarmee onbegrip de wereld uit.
STICHTING OPEN MIND
Leidsegracht 5
1017 NA Amsterdam
stichtingopenmind.nl

Ga naar Nieuwsoverzicht