Nieuws

Vandaag in ED: Lesgeven in popzaal of theater

Opiniestuk Nancy van Loon, manager Lumens, vandaag in het ED.

Studenten schreeuwen om fysiek onderwijs, in een tijd dat beeldbellen het digitale vaccin is voor corona. Het hoort bij het z.g. ‘nieuwe normaal’. Het zat er al aan te komen dat we steeds meer digitaal gaan werken en leren en Covid-19 versnelt dit alleen nog maar. Sterker nog: het lijkt wel een goed alternatief voor het lerarentekort en jongeren vinden het toch fijn om achter een beeldscherm te zitten. Hallo Nederland, even wakker worden! Een online leeromgeving voor jongeren en docenten is onmisbaar in deze tijd, maar wat we nooit mogen laten gebeuren is dat we deze maatregelen als de nieuwe leidraad gaan zien. Uitgerekend de jongeren zelf, de zogenaamde social media verslaafden, komen in opstand tegen het digitale antwoord op onderwijs. Hoe mooi is dat?!

Onderwijs gaat veel verder dan alleen naar een leraar luisteren en thuis braaf je huiswerk maken. Onderwijs is een beleving, waar een inspirerend lerarenteam samen met jou het pad van je toekomst inricht. Een school is een plek waar je gelijkgestemden ontmoet, waar je passies deelt, vrienden maakt en grenzen verkent. Waar je een haatliefdeverhouding mee hebt, maar waar je toch graag naartoe gaat omdat het fijn is om mensen om je heen te hebben. En hoe graag de facebooks en instagrams van deze wereld ons ook willen laten geloven dat de digitale wereld veel meer te bieden heeft dan ons analoge samenzijn, vergeten zij en de Covid-19 beleidsmakers één ding: Wij zijn mensen, sociale dieren die elkaar willen ontmoeten, die genieten van aanraking en na de les naar een leraar willen lopen om een vraag te stellen. Leer- en leefklimaat horen bij elkaar zoals analoog bij digitaal hoort!

Logisch dat de studenten roepen: ‘Geef ons les in een theater of popzaal!’ Dit zijn ook plekken waar mensen met gedeelde interesses samenkomen en na de voorstelling geïnspireerd weer naar huis toe gaan. Er is ruimte genoeg en ze staan nu onnodig leeg. Hoe vet is het trouwens om in zo’n locatie les te krijgen. Juist nu, nu de jongeren meer dan ooit aan huis gekluisterd zijn, zich moeten aanpassen en even niet meer zorgeloos jong kunnen zijn. Dynamo weet als geen ander hoe inspirerend een concertgebouw juist dán voor een studerende jongere is.

Sinds 2013 is de Metal Factory neergestreken in Dynamo. Deze Summa-mbo muziekopleiding en Dynamo zijn nu 7 jaar met elkaar ‘getrouwd’ en dit kunnen wij met recht het beste huwelijk van het afgelopen decennium noemen. Want dit partnerschap laat zien hoe leer- en leefklimaat optimaal samengevoegd kunnen worden. Het is een voorbeeld binnen Summa van hoe je onderwijs anders kunt inrichten. Jongeren zijn meer dan tevreden over de opleiding door de gouden verbinding in leer- en leefklimaat. Daarnaast doet het niveau van onderwijs en van het uitstroomprofiel niet onder voor bijvoorbeeld mbo bedrijfskunde. Voor Dynamo heeft het dagelijkse creatieve reuring op ‘daluren van een podium’ gecreëerd. En het laat zien dat de strakke structuur in onderwijs om andere processen en omgangsvormen vraagt dan het programmeren van je podium en jongerencentrum. Kortom, Best of Both Worlds. Er zijn managementboeken over innovatie, de lerende organisatie, 21 century skills en maatschappelijk ondernemen over vol geschreven. Wij zijn het gaan doen en het werkt!

Dus hierbij een oproep aan alle plekken in de Brainportregio waar ruimtes beschikbaar zijn:  doe de deur open! En theatermakers, muzikanten, dansers en technici (die zonder werk thuis zitten) stap samen met alle leraren (die potverdorie hard worstelen om alle jongeren op dit moment on- en offline te kunnen laten leren) naar binnen. Analyseer als cabaretier die voorbereide les van de leraar, en leraar… ontspan samen met je studenten na een intensieve les in de popzaal bij de muzikale kwaliteiten van de band die de les afsluit. Kunst en cultuurmakers spring op het podium, werk samen en inspireer de nieuwe generatie. We hebben elkaar meer dan ooit nodig om het schoolsysteem waar we al jaren over blijven discussiëren anders te laten bewegen.

Laten we stoppen met dingen tegen elkaar afzetten maar laten we deze veel meer dan ooit samenbrengen, binnen de kaders uitproberen en ervaren. Niet om er sneller, beter of goedkoper van te worden maar om in deze tijd de jongeren díe plek te geven die ze juist nu zo nodig hebben, om te leren, met elkaar samen te zijn en creatief geprikkeld te worden. Zo wordt Covid-19 ook een kans en blijft het niet alleen een bedreiging.

Nancy van Loon is manager bij Lumens in Eindhoven.

Dynamo is onderdeel van Lumens

Artikel ED 8-10-2020 (opinie)

Ga naar Nieuwsoverzicht