Nieuws

Ondersteuning koopkracht in Miljoenennota 2023

In de Miljoenennota staan de verwachte ontwikkelingen, belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar. De Miljoenennota beschrijft wat die plannen kosten en geeft de financiële- en economische situatie van Nederland weer. Dit jaar staat in de nota een pakket van maatregelen waarmee de koopkracht van inwoners van Nederland wordt versterkt.

Ondersteuning bij koopkrachtproblemen

De gestegen prijzen zijn een enorme klap voor de koopkracht. Dat merken we allemaal aan de kassa en aan onze energierekening. Grote groepen mensen komen hierdoor steeds meer in de knel te zitten. Structureel herstel van de koopkracht moet in de eerste plaats ontstaan door een stijging van de lonen. Daarnaast neemt ook het kabinet forse maatregelen om mensen met lage- en middeninkomens te ondersteunen. Niet alleen volgend jaar, maar ook in de jaren daarna.

De belasting op energie wordt in 2023 flink verlaagd. Verder komt er voor de meest kwetsbare huishoudens een energietoeslag en worden andere toeslagen verhoogd. Ook gaat het minimumloon eerder en verder omhoog dan gepland. Daarnaast worden de lasten op arbeid structureel verlaagd. Hiermee houden mensen meer over uit hun inkomen op werk. Op deze manier worden ook middeninkomens ondersteund.

Meer inkomen

  • Wettelijk minimumloon stijgt per 1 januari 2023 met ruim 10%, AOW stijgt mee
  • Hogere zorgtoeslag, huurtoeslag en kind-gebonden budget
  • Minder belasting op arbeid
  • Verhoging beurs voor uitwonende studenten

Lagere energierekening

  • Energieplafond
  • Verlenging lagere brandstofaccijns
  • Energietoeslag voor lage inkomens

Geldzorgen en financiële vragen

In deze tijd is het heel gewoon om vragen te hebben over geld. Misschien lukt het je niet (meer) om rond te komen. Of weet je niet hoe je gebruik kunt maken van regelingen en toeslagen. Onze collega’s van Schuldhulpverlening en Sociaal Raadsliedenwerk staan gewoon voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden en je te ondersteunen in het weer de baas worden over je eigen portemonnee.

Neem gerust contact met hen op. Klik hier voor Schuldhulpverlening in jouw buurt. Hier lees je wat Sociaal Raadsliedenwerk voor jou kan betekenen en hoe je ze bereikt.

Meer lezen over de Miljoenennota

Hier lees je meer over de Miljoenennota 2023 en wat de inhoud hiervan voor jou betekent.

Een samenvatting van de nota downloadt je via samenvatting-miljoenennota-2023

Ga naar Nieuwsoverzicht