Nieuws

Half miljoen voor maatschappelijke diensttijd jongeren in Brainport!

Dankzij lokale samenwerking in Brainportregio

Lumens, Parktheater, Parmant Scholen, Brainport Development  en Gemeente Eindhoven hebben ruim 430.000 euro subsidie gekregen vanuit het landelijke project Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Ze voegen daar samen nog eens ruim een ton aan toe. Met Pak de VIBE, zoals het project is genoemd, gaan ze vanaf januari in twee jaar tijd bijna 300 jongeren van 14-18 jaar uitdagen om van de bank én uit de schoolbanken te komen om het verschil te maken op plekken die voor hen belangrijk zijn in Brainport Eindhoven.

De jongeren kunnen als vrijwilligers hun eigen leefomgeving een positieve VIBE geven of juist te hulp schieten op plekken waar wel wat nieuwe VIBES nodig zijn, zoals in het verenigingsleven of hun eigen wijk. Diverse sportverenigingen en scholen staan al te trappelen om de jongeren te betrekken bij het organiseren van activiteiten. Maar ook het Parktheater, Dynamo en Dynamo Jeugdwerk van Lumens bieden ‘doe-plekken’, waar zij zowel voor als achter de schermen aan de slag kunnen.

Met het project is in totaal 541.000 euro gemoeid. Alle partners dragen namelijk ook bij door cofinanciering en inzet van mensen en middelen. Door onderwijs, bedrijfsleven, overheid én jeugdwerk samen te brengen, hebben de jongeren alle hulp om hun projecten tot een succes te brengen. Maandelijks stroomt steeds een groep van 15-20 nieuwe jongeren in die dan vier maanden begeleid worden. Ze volgen samen workshops en leren zo ook leeftijdsgenoten met andere interesses en van diverse schooltypes kennen. Ze leren bijvoorbeeld om sportactiviteiten te organiseren, oefenen met licht- en geluidstechniek of doen juist praktische skills op zoals lassen, timmeren of schilderen.

Pak de VIBE heeft als thuisbasis Dynamo, onderdeel van Lumens. Zij zijn samen met de scholen, Parktheater, Brainport Development en de gemeente Eindhoven kartrekker van het project en hopen dat veel andere organisaties mee gaan doen en doe-plekken en kennis inbrengen voor de jongeren. Zo worden maandelijks masterclasses georganiseerd waar zowel de huidige als oud-deelnemers ervaringen delen en inspiratie opdoen.

Wethouder Stijn Steenbakkers van de gemeente Eindhoven is enthousiast over Pak de VIBE: “Onze samenleving komt vrijwilligers tekort. Juist voor jongeren is het super belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor de stad en samenleving waar je in leeft en mag opgroeien. Dat je vrijwillig iets bijdraagt. Wat is er nou mooier dan in je eigen stad iets doen om het leuker te maken voor anderen en voor jezelf. Dat kan op heel veel terreinen, zoals sport of cultuur. Maar ook gewoon in je eigen wijk. Je slaat twee vliegen in één  klap: je doet ervaring op en je helpt anderen. Ik roep iedere jongere dus op; doe mee!”

“We bouwen samen aan een community van enthousiaste jongeren met allerlei achtergronden, die leren hoe ze als vrijwilligers zowel met kennis als praktische skills kunnen helpen in de stad. Ze hoeven niet af te wachten wat volwassenen voor hen bedenken, maar hebben straks misschien wel meer kennis dan veel andere vrijwilligers bij bijvoorbeeld een sportclub of het theater!,” verwacht Fleur Besters, projectleider Pak de VIBE bij Dynamo.

De deelnemers zijn afkomstig van alle scholen in Eindhoven. “Zo zorgen we er samen met de jongeren voor dat Pak de VIBE bijdraagt aan het thema burgerschap. Want onze jongeren maken morgen mooi!”, zegt directeur onderwijs Ingrid van Eijndhoven van Parmant Scholen, die met al haar zes scholen meedoet en contactpersoon is voor de onderwijspartijen. Onder andere het Eckartcollege en Hockeyclub Oranje-Rood hebben zich ook al aangemeld om mee te doen met leerlingen en jeugdleden.

Brainport Development noemt het heel waardevol voor bedrijven dat ze op deze manier in contact komen met de nieuwe generatie en zo van hen kunnen leren. “Jongeren kunnen hiermee zelf vanuit hun eigen interesses ook op een heel andere manier kennismaken met het bedrijfsleven in onze Brainport Regio, ook met plekken waar ze wellicht minder bekend mee zijn, en ervaren hoe zij hier een bijdrage aan kunnen leveren.”

Het Parktheater verwacht met Pak de VIBE een nieuwe doelgroep te bereiken. “Te gek dat we nu structureel jongeren in ons theater krijgen! Zij gaan samen een betrokken, open-minded, eigenwijze en creatieve community vormen. We gaan met hen praten over wat er toe doet (in de wereld), ze ontmoeten elkaar, ze worden MeeMakers van events voor hun eigen doelgroep en van andere doelgroepen,” zegt Jantine Hoekstra, Programmering & Educatieprojecten bij Parktheater.

Wil je meer weten? Mail dan naar Fleur Besters, projectleider Pak de VIBE bij Dynamo van Lumens, via fleur@fleurbesters.nl. We brengen je ook graag in contact met de andere partners.

Ga naar Nieuwsoverzicht