Nieuws

Gelukkig konden we grote schulden voorkomen

Tijdens de Week tegen Armoede wordt extra aandacht besteed aan dit thema. En dat is, zeker in deze tijd van hoge inflatie, niet voor niks. Eén op de drie Nederlanders kan met regelmaat zijn rekeningen niet betalen, of heeft schulden. Dat ook mensen die fulltime werken lang niet altijd rond kunnen komen, blijkt uit het verhaal van Marja (48).

“We hebben voorheen nooit schulden gehad. Mijn man en ik werkten allebei. Hij fulltime als loodgieter en ik parttime als verkoopmedewerkster bij een drogisterij. Toen ik moest stoppen met werken vanwege rugklachten, kregen we het wat minder breed. Toch maakten we ons totaal geen zorgen.

Sparen hebben we nooit gedaan. We vonden dat we beter nú fijn konden leven, dan je zorgen maken over later. Maar het laatste jaar hadden we moeite om rond te komen. Voor het einde van de maand was het geld al op. Mijn moeder stak weleens wat toe, maar zij heeft alleen een AOW-uitkering. Met de oplopende kosten kon zij ons ook niet meer helpen.

De afgelopen maanden hebben we meerdere rekeningen niet betaald. We wisten niet waar we hulp konden vragen. Daarom bespaarden we zoveel mogelijk op de boodschappen en kochten we geen extra’s meer. We kregen ruzie over de auto. Ik vond dat we die moesten verkopen, maar mijn man heeft hem echt nodig.

Ik sliep slecht en raakte steeds verder in de put. Mijn man probeerde extra uren te werken om toch meer inkomsten te krijgen. Maar dat was lastig, omdat hij al 40 uur werkte. Eigenlijk waren we allebei in paniek. Hoe moesten we verder?

Toen kregen we een brief van de gemeente en Lumens waarin hulp werd aangeboden. De energiemaatschappij had een melding gedaan van betalingsachterstanden. Dit wordt vroegsignalering genoemd. Mensen met beginnende schulden krijgen de kans om samen met een professionele medewerker aan een oplossing te werken.

In eerste instantie schaamde ik me enorm en durfde ik het niet aan mijn man te vertellen. Maar toen ik ’s nachts weer wakker lag, besloot ik om toch contact op te nemen met de medewerker van Lumens. Zij keek samen met ons naar de betalingsachterstanden, onze inkomsten en uitgaven. Verder werd de voorzieningencheck gedaan. Het bleek dat we recht hadden op toeslagen! Daar hadden we nooit aan gedacht.

Ik ben zo blij dat ik ondanks mijn schaamte contact heb opgenomen. We kunnen nu onze rekeningen weer betalen. En ik ga niet meer met buikpijn naar bed. Tegen anderen met schulden wil ik zeggen: pak de hulp die je kunt krijgen met beide handen aan!

Heb je zelf geldzorgen? Laat je dan horen! Want hoe eerder je om ondersteuning vraagt, des te beter kunnen onze sociaal raadslieden en schuldhulpverleners je helpen. Samen komen we eruit!

Als welzijnsorganisatie zijn wij NVVK gecertificeerd, onderschrijven we de gedragscode van de NVVK en bieden we in samenwerking met onze partners en opdrachtgevers schuldhulpverlening en sociaal raadsliedenwerk aan.

Ga naar Nieuwsoverzicht