Nieuws

Zaterdag 2 maart Regiofinale First Lego League

Regiofinale First Lego League brengt in Eindhoven jonge tech-talenten samen.

Talent voor techniek en robotica, dat hangt niet samen met een schooltype of leeftijd. Dat bewijzen de ruim dertig robotteams die zaterdag 2 maart meedoen aan de Eindhovense regiofinale van de wereldwijde First Lego League (FLL) competitie in Dynamo Eindhoven. De Tech Playgrounds van Dynamo Jeugdwerk organiseren het event voor de 6e keer, met hulp van zo’n vijftig vrijwilligers van alle leeftijden. Er worden zo’n 300 deelnemers en 1.000 bezoekers verwacht.

ASML, SMC, Frencken en Korein kinderopvang zien de meerwaarde van dit tech-event, en dragen financieel bij, maar bieden daarnaast zowel in de voorbereiding als zaterdag handige workshops aan. De Tech Playgrounds willen de robotteams, met jeugd van 9-15 jaar, laten ervaren dat techniek net zo cool is als een andere hobby. Ze haalden het event daarom naar Dynamo en zorgen dat de wedstrijden – waarbij de robots opdrachten op een wedstrijdveld moeten oplossen – in de concertzaal worden gespeeld.

En deden voorheen bij de FLL-finales vooral basisscholen met ‘plus-klassen’ en havo/vwo-teams mee, inmiddels zijn in Eindhoven ook veel (creatieve) vmbo-scholen vertegenwoordigd, net als het speciaal onderwijs en zijn er buitenschoolse mix-teams. Daarmee willen de Tech Playgrounds laten zien dat techniek leuk en interessant is voor alle kinderen en jongeren en dat alle talenten welkom zijn.

Alle teams uit Eindhoven en de Kempen hebben de afgelopen maanden naast het programmeren aan de robot onderzoek gedaan naar de beste manieren om hun hobby’s met behulp van techniek bij meer mensen bekend te maken. Die presenteren ze zaterdag aan juryleden afkomstig uit het bedrijfsleven of van maatschappelijke organisaties. Er is ook een junior judge award. Die wordt uitgereikt door zo’n tien jonge vrijwilligers. Zij deden voorheen zelf vaak mee aan de competitie en helpen nu mee.

Het event is tussen 10-16 uur gratis toegankelijk voor het publiek. Er zijn voor bezoekers leuke extra’s, zoals het rijden met een meer geavanceerde robot van oudere jongeren, beweegspellen van Korein en een houten Nerdy Derby Racebaan. De racebaan is afgelopen maanden gebouwd door een groep jongeren van het Eindhovense Antoon Schellenscollege. Zij doen mee aan Pak de VIBE, het project voor maatschappelijke diensttijd van gemeente Eindhoven, Brainport, Lumens, Parmant Scholen en Parktheater. Vanuit de klusworkshops in Woensel-Zuid hebben ze als vrijwilligerswerk de baan gemaakt, deze is zaterdag voor het eerst te zien en gebruiken. Met Lego kunnen auto’s worden gebouwd om er vanaf te racen!

Meer weten? Check www.techplaygrounds.nl en www.pakdevibe.nl

Ga naar Nieuwsoverzicht