Beter een goede buur…
Click on the button "lees voor" for reading out loud in a language of your choice, and on the horizontal lines for other personal settings.
First click the "Lees voor" button. A toolbar will appear. Click on the translate button in the toolbar. Choose the language you need and then click on the text you need a translation for. You will be guided from there.
We kennen het allemaal, de buren beginnen vroeg met boren voor de badkamerverbouwing, de muziek staat zo hard dat je je eigen radio niet meer hoort, een feestje gaat tot laat door, de kinderen maken herrie, de veel te grote boom geeft schaduw in jouw tuin. Het zijn kleine ergernissen waar je over het algemeen met je buren wel uitkomt tijdens een goed gesprek. Soms lopen de kleine ergernissen zo hoog op dat je er samen met je buren niet meer uit lijkt te kunnen komen. De vraag om een paar takken te snoeien, bloeit uit tot een discussie. De hakken gaan in het zand, het contact verhard en elk klein dingetje wordt uitvergroot. Voor je het weet zit je midden in een conflict.
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Over het algemeen is het altijd een goed idee om in gesprek te gaan met je buren, hoe moeilijk dat soms ook is. Vaak weten mensen niet dat ze overlast bezorgen en vinden ze het zelfs vervelend dat je ergens last van hebt of hebt gehad. Als dat het geval is, zijn er ook oplossingen te bedenken. Werk jij vanuit huis en wordt jouw belangrijke Teamsmeeting onmogelijk door het geluid van de verbouwing? Wellicht wil je buur daar gewoon rekening mee houden en dat uurtje aan de slag gaan met een geluidsarm karwei. Hebben de altijd luidruchtige kinderen iets vernield? Ga in gesprek om te achterhalen of het een ongelukje was en vraag wat de ander eraan kan doen om het op te lossen. Een gesprek kan echt al veel kou uit de lucht halen.
Veilig leven
En soms kom je er gewoon samen echt niet meer uit. Dat er een oplossing moet komen, staat wél als een paal boven water. Je wilt tenslotte net als iedereen fijn en veilig kunnen wonen. Dan kun je buurtbemiddeling inschakelen. Professionals en getrainde vrijwilligers bemiddelen tussen buurtgenoten als er een probleem is waar je zelf niet meer uitkomt. Het liefst komen de bemiddelaars voordat een situatie escaleert. Als je het spannend of moeilijk vindt om zelf in gesprek te gaan, kan de buurtbemiddelaar al helpen.
Beter dan een verre vriend
De buurtbemiddelaars geloven dat je zelf zorgt voor een prettige woonomgeving. Met elkaar en met een positieve insteek. De bemiddelaars krijgen trainingen om buren zo goed mogelijk bij te staan en ze werken samen met een vast team van bemiddelaars. Elke bemiddelaar wil zich graag vrijwillig inzetten voor een ander, zodat iedereen er beter van wordt. Ze luisteren naar de verhalen, van jou en je buren, oordelen niet en zijn onpartijdig. En natuurlijk is alles wat besproken wordt ook vertrouwelijk. Het geeft iedereen voldoening als de buren daarna weer in harmonie naast elkaar kunnen wonen. Soms ontstaan er na de bemiddeling zelfs vriendschappen. Een goede buur is nog altijd beter dan een verre vriend.