Batoul en Richard over hun werk bij Lumens
Click on the button "lees voor" for reading out loud in a language of your choice, and on the horizontal lines for other personal settings.
First click the "Lees voor" button. A toolbar will appear. Click on the translate button in the toolbar. Choose the language you need and then click on the text you need a translation for. You will be guided from there.
Als opvoedondersteuner is Batoul actief in Woensel-Zuid, ze helpt inwoners met lichte opvoedingsvragen. Ze bezoekt mensen thuis, maar werkt ook samen met Spilcentra om bijvoorbeeld een speelinloop of koffieochtend voor ouders te draaien. Batoul: “Ik ben al 23 jaar met plezier opvoedondersteuner. Op een heel laagdrempelige manier helpen we ouders met lichte opvoedingsvragen. We gaan in gesprek en kijken naar wat ouders al doen en dat kunnen we aanvullen met advies. Over eten of slapen bijvoorbeeld. En mocht er meer nodig zijn, dan kunnen we doorverwijzen en daarmee helpen. Ik werk in Oud-Woensel en daar geniet ik enorm van. Omdat we echt achter de voordeur komen, heb ik het gevoel dat ik elke dag op wereldreis ben. Ik kom bij heel diverse gezinnen en ik probeer altijd linkjes te leggen bij praktische vragen. Als ik bij iemand ben die zijn bank kwijt wil en ik weet dat een alleenstaande ouder verderop op zoek is naar een bank… dan is één plus één heel makkelijk opgeteld. Of ik het werk mee naar huis neem? Niet meer, maar dat heb ik wel moeten leren hoor. Richard en ik werken voor dezelfde organisatie, maar thuis hebben we het zelden over het werk.”
Belangrijke functie in de wijk
Richard is de spin in het web bij wijkcentrum De Werf in Eindhoven. Zestien jaar geleden had hij zijn eerste werkdag en tot op de dag van vandaag zet hij zich onvermoeibaar in. De exploitatie van het buurthuis in de aandachtswijk werd met zijn horeca-achtergrond doorontwikkeld tot een plek waar buurtgenoten graag samenkomen. Richard: “Zo was het centrum toen alleen overdag open, nu is het in de avonden en weekenden ook open. Het is niet alleen een centrum waar ouderen samen komen, dat beeld heerst nog weleens, maar ook een plek waar jongeren welkom zijn. Er gebeurt heel veel en geen dag is hetzelfde. Die dynamiek, dat vind ik ontzettend leuk. We werken met vrijwilligers die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en met vrijwilligers die met pensioen zijn en zich graag willen inzetten voor de buurt en haar buurthuis. En door samen te werken met de netwerkpartners in de wijk, zoals bijvoorbeeld de gemeente, de reclassering of een leefbaarheidsteam, worden mooie projecten gerealiseerd. Dit centrum vervult een belangrijke functie in de wijk en de vrijwilligers die er werken zetten zich met hart en ziel in. Dit is mensenwerk én maatwerk. Naast deze functie heb ik anderhalf jaar geleden zitting genomen in de Ondernemingsraad van Lumens. Leuk en interessant om ook door die bril te kijken en bij onze organisatie betrokken te zijn. Lumens is voor ons een familie, we werken allebei al lang bij de organisatie en ik denk dat we onszelf wel ambassadeurs voor Lumens mogen noemen. Als ik kijk naar alles wat Lumens doet in Eindhoven en de omgeving, dan kunnen we wel zeggen dat we met z’n allen een stempel drukken op het welzijnswerk.”
Energie krijgen van geven
Als je het echtpaar elkaar enthousiast hoort aanvullen over het werk, kun je niet anders concluderen dan dat ze van afwisseling houden, dat het niet snel saai is bij de Heijdenrijkjes thuis. Batoul: “Dat klopt, we zijn actief en houden niet van stilzitten. Buiten ons werk om, steunen we op onze manier een aantal lokale goede doelen in Azië en Marokko. We houden van reizen en dan kom je ook mensen tegen die hele mooie dingen doen voor anderen. Zo steunen we een bejaardenhuis in Marokko op een hele directe manier. Door geld in te zamelen en direct te schenken, of door spullen in te kopen en te schenken. Met de grote aardbeving hebben we zelfs in Eindhoven, namens Kernteam Woensel-Zuid van Lumens, een oproep gedaan om spullen te doneren voor de mensen daar. Binnen no-time brachten mensen goederen naar het wijkcentrum. Na vier dagen zijn we gestopt met inzamelen, omdat we al overweldigend veel bruikbare spullen hadden gekregen. Daarnaast hebben we ook geld ingezameld, in samenwerking met een betrouwbare stichting in Marokko. We vinden dat we het in Nederland goed hebben en we zijn op plekken geweest waar het lang niet zo goed is. We kunnen niet anders dan naar anderen om kijken, ook al is het misschien een druppel op een gloeiende plaat. Als we er maar een paar mensen mee helpen, is het het waard. Naar elkaar omkijken is juist ook kleinschalig dingen doen. En daar krijgen we zelf ook energie van, we geven liever dan dat we ontvangen. Zolang we maar zeker weten dat het terechtkomt waar het nodig is. Mooi toch?”