Om elkaar als partners beter te leren kennen is er natuurlijk niks leukers dan samen Woensel-Zuid te gaan verkennen. De fietsroute, uitgestippeld door Lumens en Woonbedrijf, voerde langs verschillende mooie organisaties, voorzieningen en initiatieven die in buurten en wijken in Woensel Zuid een belangrijke sociale rol vervullen.

CKE

De aftrap was in Oud Woensel bij CKE, waar o.a. bestuurders en vertegenwoordigers van diverse bewonersorganisaties, de gemeente Eindhoven, Lumens, Bibliotheek Eindhoven, CKE, Vitalis, Stichting Ik Wil, Summa en Springplank040 zich verzamelden. Gelukkig brak er bij de start een waterig zonnetje door, waardoor de regenpakken even in de fietstassen konden.

Het T+Huis en de Professionele Werkplaats van Fontys

Fietsend langs Basisschool Fellenoord was de eerste stop bij het T+Huis, waar de groep warm ontvangen werd door Aike Heuvelink. Zij vertelde ons hoe design denken heel effectief toegepast kan worden op educatieve en maatschappelijke vraagstukken. Vraagstukken waarmee studenten van de Professionele Werkplaats van Fontys ook ter plekke aan de slag waren. Aike werd bijgestaan door kinderen uit de buurt, die in het T+Huis ook graag dansen en verstoppertje spelen. Waaronder de 8-jarige LaPromesse, die haar veelbelovende naam nu al meer dan waarmaakt als de gedoodverfde en zeer gewaardeerde ‘buurtburgemeester’.

Platform Kronehoef-Oost ‘t Hof

Via Oud Woensel leidde de route naar Kronehoef-Rapeland waar de koffie klaarstond bij Platform Kronehoef-Oost in ’t Hof. Terwijl jongeren van MDT Pak de VIBE (project Maatschappelijke Diensttijd van Dynamo Jeugdwerk) samen met kok Kaatje druk aan het koken waren, vertelde voorzitter Anthony van Lierop wat er allemaal georganiseerd wordt in ’t Hof: van stoelyoga tot Zumba, kaartmiddagen en koffie-inloop tot buurtontbijtjes. Ook worden tweewekelijks de Social Salon en eenmaal per maand de Wereldtafel georganiseerd. Alles uiteraard tegen een kleine bijdrage van maximaal € 5,00 pp. Tijdens het bezoek gingen de jongeren samen met de oudere bewoners van ’t Hof meteen gezellig aan tafel voor de heerlijke zelfgemaakte lunch.

Stichting Ik wil

Van de Scheerdersstraat ging de route verder naar de Dr. Cuyperslaan, waar ‘Stichting Ik wil’ gevestigd is. Hier vertelde Leyla Kalender, ook partner in het Pact, over hoe inwoners zich hier dagelijks inzetten voor buurtbewoners die in armoede leven of die te maken krijgen met sociale uitsluiting. Mensen kunnen hier terecht voor hulp met de administratie, leuke activiteiten of gewoon voor een gezellig kopje koffie en een praatje. Naast deze voorzieningen is de stichting ook een expertisecentrum voor inwoners en instanties waar men kennis kan halen over het vormen van een gelijkwaardige samenleving. Het verhaal van Leyla werd kracht bijgezet door de indrukwekkende ervaringsverhalen van drie vrouwen, die dankzij de stichting weer enorm veel zingeving ervaren. De ene door een vaste baan in de zorg en de anderen door samen te koken en sociale contacten te onderhouden. Hun hartverwarmende verhalen maakten in 2023 ook koninklijke indruk, want de stichting mocht toen uit handen van Willem-Alexander een Appeltje van Oranje ontvangen, omdat zij buurtbewoners met elkaar verbindt en zo een betrokken samenleving realiseert.

Wijkcentrum De Werf en jongerencentrum De Energy

Na het bezoek aan ‘Stichting Ik wil’, stapte de groep weer op de fiets richting Mensfort, waar Wijkcentrum de Werf en het aangesloten jongerencentrum De Energy bezocht werden.

In de bibliotheek van het wijkcentrum vertelde Hans, al 22 jaar vrijwilliger, en Marijke over wat er allemaal te doen is in het wijkcentrum en hoeveel voldoening ze samen hebben van hun werk. Als oudste vrijwilliger kon Hans (82) uitgebreid vertellen over onder andere het Repaircafé, waar je je kapotte spullen kunt laten maken. Marijke vertelde, nadat ze voor iedereen koffie had ingeschonken, hoe moeilijk het is om aan nieuwe vrijwilligers te komen. Een zorg die de vertegenwoordiger van Stichting Leefbaarheid Mensfort ook uitte: “we zouden graag wat meer 50ers hebben. Mensen die het stokje straks van ons over kunnen nemen, want anders gaat de stichting verloren.”

Marijke wilde niet gaan zitten, want moest tijdens de presentatie naast koffieschenken ook de voordeur in de gaten houden…

Binnendoor kon de groep meteen doorsteken naar jongerencentrum de Energy, waar Dynamo Jeugdwerker Mohamed Moskil vertelde over de programmering voor jeugd en hoe zij hiermee inspelen op actualiteiten. Hij gaf een mooi voorbeeld van de aardbeving in Turkije. Een hiervoor door jongeren georganiseerde inzameling verliep zo goed dat er binnen 3 dagen al een volle vrachtwagen naar Turkije kon.

Ook worden er in het jongerencentrum voorlichtingen gegeven over maatschappelijke vraagstukken. Een voorbeeld van zo’n vraagstuk is werken als zzper in de zorg’. Samen met een lokaal detacheringsbureau en samenwerkingspartners werden tijdens een voorlichting hierover de do’s en dont’s toegelicht. Met een opkomst van meer dan 80 jongvolwassenen een succesvolle bijeenkomst.

Het bezoek werd afgesloten door Fleur Besters die zeer bevlogen vertelde over MDT Pak de VIBE. Met inmiddels 400 jonge deelnemers per jaar en een groeiend aantal aangesloten scholen een pareltje onder de projecten van Dynamo Jeugdwerk, dat zich richt op de maatschappelijke diensttijd voor jongeren. Om het succes op met name verbinding binnen dit project nog eens te benadrukken deelde zij mutsen uit waarmee de groep graag op de foto ging. Handig ook meteen, want de route huiswaarts verliep opnieuw in de stromende regen en bijtende kou.

Maar dat mocht de pret natuurlijk nog steeds niet drukken. Gedurende de route hadden de deelnemers veel moeite om de bezoeken binnen de geplande tijd te houden, zo interessant vonden ze het, dus dit initiatief gaat zeker meerdere vervolgen krijgen.

Wil je meer weten over Pact Woensel Zuid of over dit bericht?

Neem dan contact op via