Nieuws

Nieuw zwembad met spraypark in Speelpark de Splinter!

De gemeente Eindhoven gaat het zwembad in Speelpark de Splinter slopen. Daarvoor in de plaats komt een nieuw zwembad met spraypark, inclusief de bijbehorende installaties, kleedruimten en terreininrichting. Het nieuwe bad gaat € 792.000,- kosten.

In het Henri Dunantpark en Speelpark de Splinter recreëren veel mensen uit Eindhoven en van ver daarbuiten. “De speeltuin met het zwembad heeft ook een belangrijke functie in de buurt. Daarom hebben we er geld voor vrijgemaakt vanuit het wijkbudget”, aldus wethouder Mieke Verhees van Wijken.

Sociaal maatschappelijk gezien vervult Speelpark de Splinter een belangrijke functie, omdat de speeltuin met zwembad ook door mensen met een kleine beurs bezocht kan worden. Daarnaast organiseren vrijwilligers door het jaar heen tal van activiteiten. In de zomerperiode 2022 telde Speelpark de Splinter 200.000 bezoekers. Wethouder Rik Thijs van Openbare ruimte: “Super dat we dit mooie speelterrein voor alle kinderen uit Eindhoven en omstreken nieuw leven kunnen inblazen.”

Speelpark de Splinter valt onder welzijnsorganisatie Lumens, dat jaarlijks een subsidie ontvangt van de gemeente Eindhoven voor het onderhouden van het speelpark en voor het organiseren en faciliteren van ontmoetingen en activiteiten voor álle inwoners.

Zwembad Speelpark de Splinter
In het speelpark is een zwembad aanwezig, dat zorgt voor variatie in de speeltuin. Kinderen kunnen hier op een laagdrempelige manier watervrij worden gemaakt. Het zwembad, bijbehorende installaties en het toiletgebouw verkeren op dit moment in slechte staat en voldoen niet meer aan de gestelde eisen. De inrichting van het omliggende terrein is verouderd en vraagt veel onderhoud. Vanaf 2013 zijn er problemen met het zwembad en is er jaarlijks €10.000,- tot € 20.000,- besteed om het zwembad te repareren en veilig te houden. De veiligheid kan niet langer worden gegarandeerd en ieder jaar dreigt sluiting.

Verbeteren toegankelijkheid
De nieuwe terreininrichting ziet ook toe op een verbetering van de toegankelijkheid, bijvoorbeeld door de keien te vervangen door vlakke bestrating. De inrichting van het spraypark is inclusief. Het terrein (bestrating en verloop) en de toestellen zijn namelijk toegankelijk voor kinderen met een beperking, ook met rolstoel.

Opknappen was geen duurzame oplossing meer. Opnieuw eenmalig investeren in (de technische staat van) het zwembad om door het zomerseizoen 2023 te komen was mogelijk maar zou opnieuw een kortetermijnoplossing zijn. Daarom is voor nieuwbouw gekozen, zodat veel kinderen weer jarenlang kunnen genieten van Speelpark de Splinter. De gemeente en Lumens zijn het hierover unaniem eens.

 

Ga naar Nieuwsoverzicht