Nieuws

Honderden techies veroveren voor 5e keer met robots Dynamo Eindhoven

Dertig Legorobots, honderden techies van 9-15 jaar en tientallen jonge vrijwilligers veroveren zaterdag 4 februari weer het Eindhovense poppodium annex jongerencentrum Dynamo. Het is de 5e keer dat de Tech Playgrounds de regiofinale First Lego League organiseren, een van de grootste finales van Nederland. Het evenement is vrij toegankelijk voor bezoekers van alle leeftijden.

De dertig robotteams van basis- en middelbare scholen en (jeugdwerk)organisaties in Brainport hebben de afgelopen maanden aan een robot gewerkt én onderzoek gedaan naar duurzame energie. De resultaten presenteren ze zaterdag aan jury’s. De Tech Playgrounds hebben afgelopen vijf jaar ingezet op het toegankelijker maken van de robotcompetitie voor een bredere groep kinderen en jongeren en het inzetten van jeugd als vrijwilliger.

De community van werkplaatsen voor jonge techneuten valt onder Lumens, aanbieder van onder andere het jeugdwerk in Eindhoven. Deden voorheen vooral de ‘plusklassen’ mee, inmiddels strijden techies van allerlei scholen en jeugdwerk-organisaties mee in Eindhoven.

“We hebben bijvoorbeeld teams van creatieve vmbo-opleiding Sint Lucas en teams van de Tech Playgrounds, waar kinderen buitenschools aan mee kunnen doen. Daarin zitten ook leerlingen vanuit speciaal onderwijs of bijvoorbeeld het Vakcollege. Jeugd ervaart hierdoor dat schooltypes niet veel zeggen over passie en talent voor robotica!”, zegt aanjager Fleur Besters van de Tech Playgrounds.

Met die aanpak wordt het image van ‘robotica voor de bolleboosjes’ aangepast naar ‘robotica is voor iedereen interessant en leuk’. Door het event in Dynamo te organiseren, letterlijk in een concertzaal, wilde de organisatie bij de start laten zien dat robotica als hobby net zo cool is als muziek of sport. Die missie lijkt geslaagd. Net wat oudere jongeren, vaak oud-deelnemers, helpen via het project Pak de VIBE inmiddels mee met de organisatie, verzorgen de livestream en het licht- en geluid, helpen mee als junior jurylid of catering of het ontvangen van de teams.

Ze doen dat via het project Pak de VIBE, onderdeel van de maatschappelijke diensttijd. Lumens biedt hierin samen met Parmant Scholen, Brainport, Parktheater en Gemeente Eindhoven jongeren tussen 12-18 jaar de kans om hun talenten te ontdekken, hierin workshops te volgen en daarna aan de slag te gaan als vrijwilliger. Zo ontstaat een community van enthousiaste jongeren die samen de stad willen veroveren met leuke activiteiten en positieve VIBES.

Ook bedrijven in Brainport dragen hun steentje bij. ASML, Philips, SMC, Frencken en Korein sponsoren en vaardigen vrijwilligers af om te jureren. In de aanloop naar het event verzorgden Frencken en Philips ook workshops om de teams op weg te helpen en hun kennis over te dragen. Brunel Foundation regelde voor alle teams zaterdag een workshop over windenergie.

Het evenement in Dynamo aan het Catharinaplein in Eindhoven is zaterdag 4 februari van 10-16 uur gratis toegankelijk voor bezoekers. Er zijn demonstraties van robotteams voor verschillende leeftijdsklassen, Korein verzorgt een interactieve speurtocht en er kan natuurlijk naar de robotwedstrijden gekeken worden!

Wil je meer informatie? Mail of bel met Fleur Besters, Tech Playgrounds: fleur@fleurbesters.nl – 06 28 88 68 97.

Ga naar Nieuwsoverzicht