Nieuws

Herkenning vinden bij Psysalon

Het aantal jongeren met psychische gezondheidsklachten is sinds de coronacrisis verdubbeld van 12 naar 24 procent. GGZ Nederland zag deze toename ook bij ouderen met depressieve klachten. “Voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn, is corona een life changing event, en vaak geen positieve”, zegt Tom Veldhuijzen in de podcast De Psychische Pandemie (NPO1).

Welkom bij Psysalon

Inwoners van Valkenswaard die een psychische kwetsbaarheid hebben, of iemand in hun naaste omgeving, kunnen lotgenoten ontmoeten bij Psysalon. Psysalon heeft tot doel hen, hun familieleden, betrokkenen en hulpverleners te ondersteunen en te inspireren. Iedereen is welkom. Tijdens de bijeenkomsten gaan (ervarings)deskundigen met elkaar in gesprek over een specifiek thema. Bezoekers worden actief betrokken in het gesprek, zodat er (h)erkenning kan ontstaan. Ook is er een informatietafel met gratis te lenen boeken en folders.

Samen werkt beter

Emy, maatschappelijk werker bij Lumens, is als coördinator betrokken bij Psysalon. Samen met collega’s van MEE, GGzE en Cordaad en vrijwilligers van de Boei zet zij zich in om Psysalon een vaste plek te laten krijgen in het welzijnsaanbod in Valkenswaard. Ze vertelt over de eerste ervaringen tijdens de aftrap van het initiatief.

Fijne eerste bijeenkomst

“We kregen veel positieve reacties van deelnemers. Mensen meldden zich spontaan aan als vrijwilliger. Ze zien de meerwaarde van deze bijeenkomsten. We vinden het geweldig dat inwoners op een laagdrempelige manier met elkaar in contact kunnen komen en direct merken dat het hen steunt. Wat ik tegen mensen wil zeggen die twijfelen of ze willen meedoen? Kom gewoon een keer kijken. Je hoeft niks te zeggen, erbij zijn is al genoeg.”

Informatie en aanmelden

De volgende Psysalon met als thema ‘Leefstijl als medicijn’ vindt plaats op donderdag 7 april 2022 tussen 19.30 en 21.30 uur in de Hofnar boven de bibliotheek. Inloop is vanaf 19.00 uur en koffie en thee staan klaar. De toegang is gratis. Wil je meer weten over Psysalon of je aanmelden? Mail naar patricia.van.wegberg@ggze.nl of bel 06 – 83669037.

Emy de Koning, maatschappelijk werker van Lumens
Emy, maatschappelijk werker van Lumens in de Hofnar in Valkenswaard
Ga naar Nieuwsoverzicht