De regionale aanpak kindermishandeling (RAK) is onderdeel van Lumens en ontwikkeld binnen een regionaal samenwerkingsverband, gesubsidieerd door de gemeente Eindhoven.

RAK brengt het onderwerp kindermishandeling en huiselijk geweld (zoals partnergeweld en ouderenmishandeling) structureel onder de aandacht. RAK faciliteert deskundigheidsbevordering onder collega’s van andere organisaties op het gebied van kindermishandeling en huiselijk geweld. Zo kunnen (aankomend) professionals uit Eindhoven gratis gebruik maken van het aanbod van voorlichtingen, waaronder voorlichtingen over verschillende vormen van mishandeling, over de Meldcode, Moreel beraad en Intervisie. Voor aankomend professionals, zoals studenten, kijkt RAK hoe huiselijk geweld en kindermishandeling structureel in het curriculum plaats kan krijgen. We kijken altijd naar de onderliggende behoefte en bieden daarom ook advies en maatwerk.

Verder organiseert RAK netwerkbijeenkomsten voor aandachtfunctionarissen en bewustzijnsacties. En ontwikkelt RAK materialen die ingezet kunnen worden om het thema bespreekbaar te maken, zoals een toolkit voor het basisonderwijs. Er wordt dus continu gekeken hoe het thema onder de aandacht gebracht kan worden, en hoe daarin samengewerkt kan worden door (aankomend) professionals.

Om aan te sluiten bij de meest relevante thema’s binnen kindermishandeling en huiselijk geweld heeft RAK naast bovenstaande activiteiten diverse werkgroepen gefaciliteerd die inmiddels zijn afgerond. Denk hierbij aan de werkgroepen ‘Uit Elkaar Met Kinderen’ , ‘LVB’ en het ‘Samenwerkingsverband Hechting’. In de werkgroepen werken diverse organisaties samen, die allemaal werkzaam zijn in de sociale basis en eerste en tweedelijns hulpverlening.

Meer informatie

Meer informatie lees je op de website van RAK.