Nieuws

Samen sterk voor asielzoekers in crisisopvang Waalre

In de sporthallen De Pracht en ’t Hazzo in Waalre, komt vanaf 13 juli tijdelijke huisvesting voor 225 asielzoekers. De gemeente heeft dit besluit genomen omdat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een groot tekort heeft aan opvanglocaties. Lumens ondersteunt bij de dagopvang en –activiteiten. Hierin werken zij intensief samen met onder andere medewerkers en vrijwilligers van de Pracht en ’t Hazzo, Vluchtelingewerk, het Rode Kruis en omwonenden die hun steentje willen bijdragen.

Weer even kind zijn

Er worden in de opvanglocaties ook gezinnen met kinderen opgevangen. Het is voor hen ontzettend moeilijk om in zo’n onzekere situatie te verkeren. Daarom is het belangrijk om voor afleiding te zorgen. Dynamo Jeugdwerk van Lumens verzorgt gedurende de opvangperiode activiteiten voor alle jeugdigen. Op die manier kunnen zij weer even kind zijn, met elkaar spelen en zich losmaken van de onrust die ze voelen.

Veiligheid en rust

Ook kunnen activiteiten voor volwassen worden aangeboden, afgestemd op hun vraag. Maar de ervaring leert dat zij vaak meer behoefte hebben aan een veilige omgeving waar zij tot rust kunnen komen. Terwijl hun kinderen zich vermaken met sport, spel en andere activiteiten. In elk geval wordt er dagelijks met alle partijen afgestemd wat er nodig is, om voor zowel ouders als kinderen de opvang zo dragelijk mogelijk te maken.

Inzet van vrijwilligers

Eindhoven Doet, ook onderdeel van Lumens, coördineert samen met de Pracht de inzet van vrijwilligers. Zo kunnen zij hun waardevolle bijdrage leveren aan de opvang en activiteiten. Het is voor vrijwilligers niet vanzelfsprekend om bij te dragen aan de opvang van deze doelgroep. Dat kan flink wat losmaken. Algemeen maatschappelijk werkers met ervaring in de opvang van vluchtelingen, beiden daarom psychosociale ondersteuning in lastige situaties.

Meer informatie over de opvang, vind je op de website van de gemeente Waalre. Daar staat ook een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.

Ga naar Nieuwsoverzicht