Nieuws

Uit de praktijk van sociaal raadsvrouw Susanne: Geen beslag op inkomen onder de beslagvrije voet

Susanne Uithol, sociaal raadsvrouw bij Lumens, schrijft verhalen over vragen die in haar praktijk aan bod komen. Om anderen met soortgelijke vragen op weg te helpen. En om te laten zien wat Sociaal Raadsliedenwerk voor inwoners kan betekenen.*

beslagvrije voetVorige week kwam een jongeman, Ruud, bij mij op het spreekuur. Ruud heeft schulden en is bang dat de deurwaarder beslag legt op zijn inkomen. Hij is door de budgetcoach van Werkplaats Financiën XL verwezen voor een berekening van de beslagvrije voet. Als iemand schulden heeft, kan een deurwaarder uiteindelijk beslag leggen op het inkomen. De beslagvrije voet is het bedrag wat over moet blijven om van te kunnen leven. Al wat over blijft mag een deurwaarder pakken om te gebruiken ter aflossing van de schuld.

Mag er beslag worden gelegd?

Bij Ruud was er nog geen sprake van een beslaglegging, maar hier werd wel mee gedreigd door verschillende schuldeisers. In zo’n situatie kan het handig zijn om alvast een berekening te laten maken, zodat duidelijk wordt wat je maandbudget kan gaan worden. Maar ook of er überhaupt ruimte zal zijn voor beslaglegging. Als er geen ruimte is, kun je alvast met de deurwaarder in gesprek in de hoop beslaglegging te voorkomen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Hard werken om schulden op te lossen

Ruud staat op het punt voor het eerst vader te worden. Zijn vriendin is binnen twee weken uitgerekend. Ruud heeft veel pech gehad met zijn gezondheid en is mede hierdoor zijn baan verloren. Kort geleden heeft hij een bijstandsuitkering aangevraagd en hier baalt eerlijk gezegd enorm van. Hij wil werken, ook hard werken om zijn schulden weg te poetsen. Ruud snapt ook dat deze situatie niet van de een op de andere dag is opgelost, maar is erg gemotiveerd om de deze op te lossen.

Zorgtoeslag van invloed op beslagvrije voet

De hoogte van de ontvangen zorgtoeslag is van invloed op de hoogte van de beslagvrije voet. Het blijkt dat Ruud wel recht heeft op Zorgtoeslag, maar deze helemaal niet ontvangt. Zijn vriendin heeft ook recht op Zorgtoeslag en ontvangt wel het correcte bedrag. Snel zien we dat de Belastingdienst Toeslagen een deel van zijn recht op Zorgtoeslag verrekend. Dit betekent dat de Belastingdienst Toeslagen de berekende Zorgtoeslag niet uitbetaald, maar gebruikt om in te lopen op een schuld bij de Belastingdienst Toeslagen.

Beslagvrije voet hoger dan het inkomen = geen ruimte voor beslag

Ik bereken eerst de beslagvrije voet met het ontbreken van de Zorgtoeslag. Het resultaat is een beslagvrije voet die hoger is aan het inkomen. Dit betekent dat er geen ruimte is voor beslag, maar dus ook dat Ruud nu al onder de voor hem geldende beslagvrije voet leeft. Het is belangrijk dat Ruud dit weet. Hij kan zijn schuldeisers op die manier goed informeren en hopelijk voorkomen dat er onnodig beslag op zijn uitkering gelegd wordt. Ook bij de verrekening op de Zorgtoeslag kan de Belastingdienst gevraagd worden om rekening te houden met de beslagvrije voet. We vullen hiervoor een formulier in dat opgestuurd kan worden naar de Belastingdienst Toeslagen. Hiermee zou Ruud per maand een hogere zorgtoeslag weer kunnen ontvangen zodat er toch weer iets meer lucht komt.

Toch slecht nieuws

Helaas heb ik ook slecht nieuws voor Ruud. De wet en regelgeving in Nederland zit soms raar in elkaar… Ruud en zijn vriendin zijn op dit moment geen toeslagpartners voor de Belastingdienst. Zij hebben ieder een eigen recht op Zorgtoeslag. Deze bedragen bij elkaar zijn altijd net iets meer dan de Zorgtoeslag die je samen ontvangt als je wel toeslagpartner bent. Je wordt met terugwerkende kracht toeslagpartners in het jaar dat je samen een kind krijgt. Wordt hun kindje dus op 1 november 2018 geboren, wordt men met terugwerkende kracht per 1 januari 2018 toeslagpartners. Dit betekent dan weer dat er voor 11 maanden te veel Zorgtoeslag is ontvangen en er een terugvordering volgt.

Voor Ruud is de beginstap gezet naar een toekomst zonder schulden. Door het berekenen van de beslagvrije voet, kan Ruud samen met de budgetcoach kijken naar een passend budgetplan. Het verzoek naar de Belastingdienst Toeslagen om de verrekening terug te draaien zorgt voor wat extra ruimte in dit budget. Zelf kan hij nu, met de hulp van zijn contactpersoon bij WIJeindhoven in onderhandeling gaan met de schuldeisers om betalingsregelingen te treffen. Want de schulden zijn er natuurlijk nog. Dat duurt nog even voordat ook die problemen opgelost zijn. Aan de motivatie van Ruud zal het in ieder geval niet liggen!

* Namen en details zijn aangepast om de privacy van onze klanten te beschermen.

Ga naar Nieuwsoverzicht