Alles op z’n kop.. ik blijf rechtop!

Van één op de vijf kinderen zijn de ouders uit elkaar. Per jaar krijgen 70.000 kinderen op een dag te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Dat  gaat vaak gepaard met veel verdriet. Wat veilig en vertrouwd was, wordt vanaf dat moment ineens anders. Sommige kinderen moeten verhuizen of zelfs naar een andere school. Hierdoor mist het kind niet alleen één van zijn/haar ouders, maar verandert ook zijn vertrouwde omgeving.

Het opnieuw zoeken naar evenwicht kost energie. Kinderen voelen haarfijn aan dat hun ouders anders in hun vel zitten dan gewoonlijk. Logisch, want ook papa en mama hebben hun emoties. Ondanks dat ouders zich beschikbaar opstellen voor hun kind, blijkt vaak dat het kind de ruimte niet neemt.

Kinderen denken dat hun ouders al genoeg aan hun hoofd hebben en nemen hen in bescherming. Lumens in Veldhoven (School- en Jeugdmaatschappelijk Werk) biedt kinderen van 9-12 jaar begeleiding in de vorm van een lotgenotentraining. Voor definitieve deelname vindt er een intakegesprek plaats. Na 6 bijeenkomsten zal een evaluatie met ouder(s) en kind plaatsvinden. Na de training kunnen de kinderen vanuit hun kracht en met meer zelfinzicht met de breuk van hun ouders omgaan.

Doel van de training
• Omgang met emoties: boos, bang, blij en bedroefd.
• Lotgenotencontact: Het is fijn om niet de ’enige’ te zijn.
• Loyaliteit, hoe houd ik evenveel van mijn beide ouders? (Leren omgaan met loyaliteit)
• Omgaan met de veranderingen in het gezin.
• Inzicht krijgen in wat ík wil? En hoe kan ik dit (eventueel met hulp) kenbaar maken aan mijn ouders?
• Leren ontspannen in een gespannen situatie.
• Bekrachtigen van wat er thuis goed gaat.
• Weten bij wie ik terecht kan als ik mezelf niet fijn voel, of wanneer ik me zorgen maak.

Werkwijze
De groep bestaat uit ongeveer 6 deelnemers: jongens en meisjes van 9-12 jaar. De training bestaat uit 6 bijeenkomsten van 1 uur en 30 minuten en worden begeleid door 2 professionals. De training start zodra er voldoende aanmeldingen zijn.

Na schooltijd komen we in een gemoedelijke sfeer samen met een glaasje ranja en iets lekkers. In de training leren de kinderen de 4 basisemoties herkennen. Daar vandaan gaan we met deze emoties aan de slag zodat deze een positieve bijdrage gaan leveren aan de  verwerking van de breuk van de ouders. De kinderen gaan ervaren hoe het is om hun verhaal te delen met kinderen in een vergelijkbare thuissituatie.

Er is ruimte om naar elkaar te luisteren, elkaar te troosten maar ook om samen te lachen en te ontspannen. Via werkbladen, voorleesmateriaal, videofragmenten en spelvormen worden de kinderen begeleid en krijgen ze handvatten mee.

Intake en start training
Na het eerste contact met één van onderstaande trainers, krijg je een aanmeldingsformulier. Wanneer wij vanuit Lumens Veldhoven de aanmelding en toestemming van beide gezaghebbende ouders/verzorgers ingevuld hebben ontvangen, komt je kind op de wachtlijst. Bij 6 deelnemers nemen wij contact op om door te geven wanneer het intakegesprek zal plaatsvinden.

Locatie
MFA Midden, Sterrenlaan 5 in Veldhoven
Informatie en contact

Hebben we je belangstelling gewekt?

Aanmelden via jmwveldhoven@lumenswerkt.nl

Meer info via de trainers:

Laura van Nispen
06 113 22 012

Ilja Vervoort
06 305 42 028

Aan deze training zijn geen kosten verbonden.

Totaaloverzicht Trainingen