Nieuws

TERUGBLIK Regiodag ‘Samen tegen Mensenhandel’ en opening foto-expositie Open Je Ogen van CoMensha

Op dinsdag 3 september organiseerde Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie van Lumens, samen met de MO Den Bosch en de gemeente Helmond, een regiodag in Dynamo Eindhoven. Bedoeld voor een grote groep professionals in de veiligheidsregio Oost-Brabant met het thema “Samen tegen mensenhandel”. De regiodag was ook de start van de fototentoonstelling #OpenJeOgen voor mensenhandel van CoMensha, die t/m 17 oktober voor het centraal station (centrumzijde) in Eindhoven staat.  

Onze bestuurder Jacqueline Vonk verwelkomde mede namens MO Den Bosch en de gemeente Helmond alle aanwezigen op deze eerste regiodag, waarbij ze meteen de volgende regiodag aankondigde die op 1 oktober 2020 staat gepland. Jacqueline benadrukte het belang van ketensamenwerking tussen de verschillende disciplines om (de gevolgen van) mensenhandel aan te pakken waarbij inzet van alle partijen, en zeker gemeenten, onmisbaar is.

Het Eindhovens Dagblad publiceerde op 3 september een artikel over de stand van zaken m.b.t. de aanpak van mensenhandel in de regio Oost-Brabant.

Actieweek tegen mensenhandel begin 2020
Naast sprekers als Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel, die inging op het belang van goed signaleren van mensenhandel en de wens uitsprak dat er ook in andere regio’s integrale samenwerking gaat komen, vertelde de Ketenregisseur Mensenhandel bij het Bureau Integrale Veiligheid Oost-Brabant, Lotte Niederer, over hoe de integrale samenwerking bestuurlijk is ingericht en wat de plannen in de regio zijn. Zo is het o.a. de bedoeling om begin 2020 in Oost-Brabant een themaweek over mensenhandel te organiseren.
Lector Janine Janssen lichtte ons voor over het gebruik van tatoeages als brandmerk bij slachtoffers van mensenhandel. Ze maakt zich er sterk voor om te komen tot een goede database, waardoor opsporing van slachtoffers, maar ook van mensenhandelaren, via alle verzamelde kennis over tatoeages gestimuleerd kan worden. Het ED schreef hier een mooi artikel over Klik hier.

Van het ochtenddeel en de workshops die in de middag van de regiodag ‘Samen tegen mensenhandel’ zijn gehouden, heeft de organisatie een terugblik  gemaakt.

Uitdagingen voor de regio
Voorafgaand aan de gezamenlijke opening van de fototentoonstelling #OpenJeOgen (van CoMensha) op het Stationsplein in Eindhoven, hield directeur-bestuurder Ina Hut van CoMensha een pleidooi over een aantal uitdagingen die in de regio Oost-Brabant gelden. Naast aandacht voor de goede ontwikkelingen, waaronder het outreachend onderzoek dat ons Expertisecentrum Mensenhandel doet om slachtoffers van gedwongen jongensprostitutie te vinden, had zij ook een kritische noot richting de gemeente Eindhoven inzake de benodigde (extra) financiering om de talrijke slachtoffers van mensenhandel in Eindhoven te kunnen helpen.

Opening fototentoonstelling #OpenJeOgen
Aansluitend gingen alle aanwezigen wandelend van Dynamo naar het Centraal Station voor de opening van de foto-expositie van CoMensha ‘OpenJeOgen’.

Om ‘Samen tegen mensenhandel’ te benadrukken waren meerdere vertegenwoordigers van organisaties gevraagd om de portretten te onthullen en kort iets te zeggen over waarom zij het zo belangrijk vinden dat er aandacht is voor de aanpak van mensenhandel: o.a. Nationaal Rapporteur Mensenhandel (Herman Bolhaar), Jacqueline Vonk – bestuurder Lumens, Els Martens – officier van justitie en Ronald van Hedel – waarnemend Teamchef van AVIM politie Oost-Brabant. Overige afgevaardigden waren Pim Dijkstra – bestuurder NEOS en Nancy van Loon – manager bij Lumens, Bert van Eijk –  bestuurder MO Den Bosch, Lotte Niederer – Ketenregisseur en Dorien Jaartsveld en Selina Henckens: beiden zorgcoördinatoren, respectievelijk van de gemeente Den Bosch en Helmond.
Ook werd een portret onthuld door vier mannelijke slachtoffers.

 De dertig portretten en verhalen van slachtoffers van mensenhandel zijn tot en met 17 oktober te zien in Eindhoven.

Stichting Open Mind heeft in opdracht van en in samenwerking met CoMensha de campagne ‘Open Je Ogen’ voor mensenhandel bedacht en in samenwerking met fotograaf Ernst Coppejans gerealiseerd. Dit alles met de doelstelling om mensenhandel een gezicht te geven en bij een zo groot en breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen.

Neem met vragen over deze dag contact op met:
Monique Staps
Sr. Adviseur PR & Communicatie Lumens
m.staps@lumenswerkt.nl

Ga naar Nieuwsoverzicht