Nieuws

‘Pak de VIBE’ en ga lekker sporten!

Met die boodschap gaat Dynamo Jeugdwerk vanaf eind april 100 jongeren uit Eindhoven leren om als vrijwilligers sportactiviteiten te organiseren voor jongere jeugd. Het project is onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT), waarmee jongeren landelijk gestimuleerd worden om vanuit hun eigen talenten maatschappelijk actief te worden.

Dynamo Jeugdwerk, onderdeel van Lumens, zet haar buurtsportcoaches en jeugdwerkers in voor de maatschappelijke diensttijd. De jongeren krijgen eerst zelf workshops over hoe ze een activiteit kunnen organiseren, variërend van sport-EHBO tot aan didactiek. En natuurlijk gaan ze zelf oefenen met verschillende sporten. Daarna organiseren ze vier keer een activiteit in hun eigen wijk, bij de sportvereniging of een basisschool.

Wethouder Stijn Steenbakkers: “Veel kinderen en jongeren zijn door corona minder gaan bewegen. Ook missen ze het contact met anderen. Met dit project kunnen we zowel de middelbare scholieren als de basisschoolleerlingen weer lekker buiten laten sporten én stimuleren we jongeren om iets terug te doen voor de maatschappij. Dit is een mooie samenwerking tussen Dynamo Jeugdwerk, de Krajicek Foundation, sportverenigingen, scholen en Eindhoven Sport, die mogelijk is gemaakt door de extra landelijke subsidie MDT. Jongeren hebben er op deze manier direct zelf iets aan maar doen meteen ‘iets terug’ voor de samenleving. Fantastisch toch!”

De deelnemers sluiten het project af met een certificaat van Pak de VIBE, waarop hun nieuwe vaardigheden staan én er is een gezamenlijke afsluiting, passend binnen de corona-richtlijnen. De gemaakte uren kunnen ze ook laten meetellen als maatschappelijke stage. Dynamo Jeugdwerk wil de jongeren bovendien zoveel mogelijk verbinden aan sportverenigingen en wijkactiviteiten, zodat ze ook na Pak de VIBE actief blijven als vrijwilliger.

De eerste jongeren hebben zich al spontaan aangemeld, toen ze via hun Hockeyclub Oranje-Rood over het sport-MDT hoorden. Technisch manager Sven van der Most: “Wij zien bij onze vereniging dat jeugdtrainers graag meer willen leren. We hopen en verwachten dat Pak de VIBE nog meer jeugdleden inspireert om als vrijwilliger mee te gaan helpen binnen én buiten de vereniging.”

Dynamo Jeugdwerk startte begin maart ook al een kleiner MDT-project, dat is gericht op het leren livestreamen. Daaraan doen 25 technische jongeren mee. Zij kunnen na dit project meehelpen met het livestreamen van evenementen in Dynamo, of bij hun eigen school of hun vereniging. De gemeente Eindhoven en Lumens onderzoeken nog of ze, gezien het succes, in de toekomst vaker projecten kunnen aanbieden vanuit de Maatschappelijke Diensttijd, om jongeren te betrekken bij maatschappelijke initiatieven in de stad én bij vrijwilligerswerk in hun eigen leefomgeving.

Wil je dit project blijven volgen of ook gaan deelnemen? Check dan geregeld onze website www.dynamojeugdwerk.nl en onze socials.

Dit project is mogelijk gemaakt door de gemeente Eindhoven, de Krajicek Foundation, sportverenigingen, scholen, Eindhoven Sport en Dynamo Jeugdwerk

Meer weten? Mail naar Fleur Besters, projectleider Pak de VIBE: fleur@fleurbesters.nl

 

Ga naar Nieuwsoverzicht