Nieuws

Nieuwe koers Lumens

Op 7 december presenteerde Lumens Groep in Dynamo haar nieuwe koers. Lumens Groep gaat verder als Lumens, met een scherpe focus op jeugd en buurten. “Terug naar de bedoeling,” licht bestuurder Jos van Nunen toe. “Simpel en doelgericht.”

 

De afgelopen jaren hebben vele politieke en maatschappelijke verschuivingen in het sociale domein plaatsgevonden en dit gaat door. Geïnspireerd door haar klanten heeft Lumens zich in de afgelopen jaren met veerkracht opnieuw uitgevonden. Een groot aantal taken is overgedragen aan de gemeente en andere partijen en van de 750 medewerkers gingen er zo’n 350 naar andere organisaties. Deze ontwikkeling was niet alleen persé negatief, vindt Van Nunen. “Ik vind het belangrijk dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid kan nemen. Sommigen hebben daarbij een steuntje in de rug nodig en dat is onze taak. Door de jaren heen zijn we verworden tot probleemeigenaar en daarmee tot hulpverlener. Tijd om terug te keren naar onze oorspronkelijke rol; het zijn van inspirator. Die ruimte is er weer. Wij bieden mensen die het lastig vinden om op eigen kracht zelfstandig en zinvol deel te nemen aan onze samenleving, inspiratie en kansen. Kansen die ze dan zélf moeten pakken.”

“Tijd om terug te keren naar onze oorspronkelijke rol; het zijn van inspirator.”

Focus op jeugd en buurten

Het nieuwe Lumens focust zich op jeugd en buurten. De organisatie heeft zich in de voorbije jaren getransformeerd van brede welzijnsinstelling naar dé specialist voor vraagstukken rondom deze twee doelgroepen.

Tegelijk wist zij haar basis fors te verbreden door buiten de Gemeente Eindhoven ook andere opdrachtgevers en partners aan zich te binden. Dat zijn inmiddels zo’n 20 gemeenten in Zuidoost-Brabant en diverse partijen uit onderwijs en bedrijfsleven.

Inspireren Leren Werken

Lumens biedt mensen inzicht en uitzicht op een zelfstandig en betekenisvol bestaan. Dat gebeurt volgens de eigen filosofie van Inspireren Leren Werken (ILW). Bij Lumens raak je geïnspireerd en ontdek je je passie. Bij Dynamo bijvoorbeeld, speelpark De Splinter, een wijkcentrum of op een andere werkervarings- of leerwerkplek. Die inspiratie en passie zet je om in kennis en vaardigheden. Daarmee beschik je over een basis om een zelfstandig werkzaam bestaan op te bouwen; op de arbeidsmarkt, als ondernemer of als vrijwilliger. Vanuit deze ILW-filosofie creëert Lumens kansen voor jongeren en buurten. Dat gebeurt via negen, eigentijdse concepten: Aan het werk met Dynamo Jeugdwerk, Dynamo Jeugdwerk Academy, Dynamo Jeugdwerk Events & Fans, Dynamo Jeugdwerk op School, Dynamo Jeugdwerk in de Wijk, Inspiratie-leer-werkbedrijf, Thuis in je buurt, Platform actieve bewoners en Ondersteuning maatschappelijk vastgoed.

Een duidelijke bestemming

Waartoe de nieuwe koers van Lumens moet leiden? Van Nunen besluit: “Tot een organisatie die vanuit haar unieke filosofie bewoners en medewerkers inspireert. Om kansen voor jeugd en buurten te creëren én te benutten. Dat is Lumens.”

Ga naar Nieuwsoverzicht