Nieuws

Hé juf, meester! Ken jij de uitvinder al in jouw klas?!

Vandaag starten de Tech Playgrounds met een actie op basisscholen in Eindhoven: In iedere Eindhovense schoolklas zit namelijk minstens één uitvinder, techneut, whizzkid of programmeur-in-de-dop. En die moet gevonden worden! Met die missie trekken de jeugdwerkers van de Tech Playgrounds van Dynamo Jeugdwerk vanaf vandaag (29-06) met een promotiepakket naar alle scholen in Eindhoven. Want in Eindhoven zijn de trapveldjes voor techies weer open en hier kunnen zij hun skills weer samen met anderen oefenen! 

Vaak zijn techies minder zichtbaar dan de voetballers of pianisten in de klas en worden ze dus over het hoofd gezien. Een massale promotieactie waarin docenten de rol van scout krijgen moet daarin verandering brengen. Willy Wortel en Steve (een karakter uit de bouw-game Minecraft), vragen hierin wie de uitvinder in de klas is. In de promo toolkit zitten posters voor in de klas en lerarenkamer, flyers voor ouders en docenten én kaartjes voor de techies zelf. Klapstuk is een door vrijwilligers gemaakte lamp met Steve en Willy voor in de klas. Zo staan de techies letterlijk te shinen! Docenten krijgen uitleg over de werkplaatsen, waar kinderen wekelijks voor een euro per keer mee kunnen doen, met de vraag om hen door te verwijzen. De actie is mogelijk gemaakt dankzij een zeer gulle donatie van Tech-Net en JetNet.

De Tech Playgrounds zijn vergelijkbaar met de Cruyff courts voor voetballers. De werkplaatsen vol techniek zitten in alle stadsdelen en zijn voor alle jeugd toegankelijk. En ze bieden zelfs nog wat extra’s: begeleiding door technische vrijwilligers en jeugdwerkers van Dynamo Jeugdwerk, die ook voor alle benodigde materialen zorgen. Het initiatief bestaat nu vijf jaar en de werkplaatsen trekken wekelijks tientallen tot soms zelfs 150 kinderen.

Er wordt geregeld gedacht dat techies niet goed kunnen samenwerken. Dat herkennen de jeugdwerkers niet. Juist als ze samen met anderen met hun hobby bezig kunnen gaan, komt hun talent tevoorschijn. Zelfs tijdens de corona-lockdowns gingen de Tech Playgrounds, al dan niet online, door.

“We merken ondanks alle inspanningen van de jeugdwerkers, scholen en bedrijven die meewerken aan de Tech Playgrounds nog dat nog teveel mensen ons niet kennen. Daarmee lopen jonge techneuten en uitvinders de kans mis om lekker met gelijkgestemden aan de slag te gaan. Met de heropening van alle werkplaatsen willen we er daarom voor zorgen dat alle docenten weten dat er voor hun technische leerlingen ook een toffe naschoolse plek is”, zegt aanjager Fleur Besters van de Tech Playgrounds.

Juist nu veel techies door de corona-maatregelen ook nog maandenlang thuis hebben gezeten, gooien de Tech Playgrounds de deuren wagenwijd open.

Op www.techplaygrounds.nl is te zien waar in de stad op welke dag een werkplaats open is.

Na de zomervakantie starten 3 teams voor de First Lego League, waar kinderen zich voor op kunnen geven. In de laatste week van de vakantie is er een ‘bootcamp’ waarin zowel beginnende als ervaren Lego-robotbouwers welkom zijn.

——————————

Wil je meelopen met onze jeugdwerkers tijdens de actie? Neem dan even contact op met Fleur Besters, 06 28 886 897, fleur@fleurbesters.nl

Dynamo Jeugdwerk is onderdeel van Lumens.

Ga naar Nieuwsoverzicht