Nieuws

Documentaire ‘OVEREIND 2.0’ confronteert met échte verhaal over drank-, drugsgebruik en veiligheid op Stratumseind. 29 september première!

In 2009 bezochten elke week ruim 30.000 jongeren het Stratumseind. Vaak verschijnen hierover negatieve berichten in de media, maar wat er écht plaatsvond lazen we niet vaak terug. Reden toen voor Eindhovense jongeren en Dynamo om in 2009 de documentaire ‘Overeind’ te maken.
In de afgelopen 7 jaar zijn wetten en regelgeving echter aangepast en zijn voorzieningen gewijzigd of stopgezet. Tijd dus om opnieuw te gaan kijken hoe het op dit moment zit met drank- en drugsgebruik onder jongeren en met de veiligheid in het uitgaansleven op Stratum.

Initiatiefnemers van ‘Overeind 2.0’ zijn Stad & Co de organisator van ‘Uit met Ouders’ samen met Dynamo en Eindhovense jongeren in de leeftijd van 16 tot 29 jaar. Zoals Maiko van der Horst. Vanuit zijn stageplek heeft hij zijn eerste stappen in het documentaire maken gezet en inmiddels heeft hij via Dynamo de weg naar zelfstandig ondernemerschap gevonden. Maiko en de andere crewleden kennen Stratumseind goed en hebben samen de documentaire gefilmd en gemonteerd.

In Overeind 2.0 wordt met de bezoekers van Stratumseind gepraat over de thema’s drank, drugs en veiligheid, maar omdat de makers benieuwd waren naar de beweegredenen achter de nieuwe drankwet, interviewden ze naast de jongeren ook een aantal specialisten.
Zo vertelt een kinderarts van het Maxima Medisch Centrum over jongeren die een wegraking (vaak onterecht ‘comazuipen’ genoemd) hebben meegemaakt en het effect hiervan op hun gedrag. Ook komt een consulent gezondheidsbevordering van de GGD aan het woord, een portier die op Stratumseind de gewiekstheid van de jeugd dagelijks meemaakt, een drietal horecaondernemers én twee leden van het Horecateam van de politie Brabant-Zuidoost.

Ouders, ga het gesprek aan!
Een opmerkelijke spreker in de documentaire is Charles Dorpmans, coördinator DIMS bij Novadic-Kentron en zeer nauw betrokken bij het monitoren van uitgaansdrugs. Hij vertelt over de beweegredenen om drugs te proberen, hoe jongeren er open over praten (en ouders juist te weinig!), waarom alcohol zeker niet onderschat moet worden, maar vooral ook hoe ouders meer zicht kunnen krijgen op het gebruik van hun kinderen.
De documentaire biedt daarmee praktische handvatten aan ouders om op een andere manier met het drank- en drugsgebruik van hun kinderen om te gaan: geloofwaardig, effectief en zonder opgeheven vinger.

Overeind 2.0 indrukwekkend alternatief voor NIX18
De ontboezemingen van jongeren op straat gekoppeld aan de dagelijkse praktijk van professionals heeft op de makers een behoorlijke indruk gemaakt. Overeind 2.0 is dan ook bedoeld om indruk te maken én effect te sorteren. Door het presenteren en onderbouwen van de feiten op een zeer toegankelijke en no-nonsense manier bieden de makers direct handvatten aan ouders én aan scholen om de thema’s bespreekbaar te maken en te houden. Zo wordt met Overeind 2.0 een indrukwekkend alternatief geboden voor de landelijke campagne NIX18.

Programma 29 september
15.45 uur Ontvangst
16.15 uur Première Overeind 2.0
17.00 uur Q&A met de crew (door o.a. Wethouder Jannie Visscher)
17.30 uur Einde

Locatie
Natlab, auditorium, Kastanjelaan 500 Eindhoven

Een 20-tal plaatsen voor de première zijn gereserveerd voor ouders en jongeren uit Eindhoven! Dus ook jij kunt erbij zijn! Meld je aan via Overeind 2.0 Je kunt hier meteen de trailer bekijken.

Meer info via:
Dynamo Eindhoven
Kareem Gazuani
k.gazuani@dynamo-eindhoven.nl
06 832 35 685

Ga naar Nieuwsoverzicht