Begeleiding statushouders (vluchtelingenwerk)

Terug naar overzicht

Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen in Nederland. Vaak zijn zij uit hun land van herkomst gevlucht vanwege oorlog. Of omdat zij of hun gezin vervolgd werden om geloof of levensovertuiging. Deze mensen hebben veel doorstaan. Het is voor hen enorm belangrijk hun leven in Nederland op te bouwen. Dit kunnen zij niet alleen. Professional en vrijwilligers van Lumens stimuleren hen zelf de regie te pakken in het proces van integratie. Hiervoor werken zij samen met VluchtelingenWerk Nederland.

Hoe het werkt

De gemeente waarin de nieuwkomers wonen is mede verantwoordelijk voor een goede inburgering. Hiervoor schakelt zij onder andere Lumens en VluchtelingenWerk in. Samen met de nieuwkomers kijken zij naar wat nodig is om zelfredzaam te worden in Nederland. Lumens faciliteert en stimuleert hen om zelf de basiszaken op orde te krijgen. Denk aan het goed leren spreken van de Nederlandse taal, het doen van de administratie en vinden van een baan. Het wegwijs worden in de gemeente en het opbouwen van een eigen netwerk staat centraal.

Vrijwilliger bij vluchtelingenwerk van Lumens worden?

Vrijwilligers van vluchtelingenwerk van Lumens hebben een belangrijke rol. Zij laten nieuwkomers kennismaken met de Nederlandse taal, de gewoonten en gebruiken en de normen en waarden. Bijvoorbeeld als taalcoach of maatschappelijk begeleider. Op die manier helpen zij hen bij het opbouwen van een leven in Nederland.

Mensen die zich inzetten voor vluchtelingenwerk geloven dat je zelf zorgt voor een fijne samenleving. Met elkaar, vanuit een positieve insteek. Daarom zetten zij zich in voor een ander, zodat iedereen er beter van wordt. Ze krijgen gratis trainingen om nieuwkomers zo goed mogelijk wegwijs te kunnen maken en werken samen met een vast team professionals en vrijwilligers

Ik ben voor!
Voor een warm welkom

“We hebben het goed. Dat gunnen we een ander ook. Nu de kinderen uit huis zijn, hebben we ruimte om deze mensen onder onze hoede te nemen. Het verrijkt ons leven.” Carla (62) en Johan (67) , zetten zich in voor nieuwkomers. Johan als taalcoach, Carla begeleidt bij gezinshereniging.”

Informatie en aanmelden

Neem vrijblijvend contact op via lumens@gemert-bakel.nl of 040 219 33 00 (optie 3). www.lumenswerkt.nl #ikbenvoor!

Terug naar overzicht
Locatie
Lumens Gemert-Bakel - Gemeentehuis Gemert
Ridderplein 1
5421 CV, Gemert-Bakel