Nieuws

Van 100 naar 1.000 techies wekelijks in Tech Playgrounds

De trapveldjes voor jonge techneuten, de Tech Playgrounds, willen komend jaar met steun van bedrijven en organisaties (waaronder Microsoft en Stichting FutureNL!), gemeenten en onderwijsinstellingen groeien naar 1.000 kinderen en jongeren van 7 tot 27 jaar die wekelijks actief zijn met technologie.

Jonge ‘nerds’ trekken vanuit zolderkamers de stad in

Naast de bestaande 11 werkplaatsen in Dynamo jeugdcentra, speeltuinen en bij de GGzE, gaan de Tech Playgrounds ook helpen om op scholen, bij bedrijven en sportverenigingen werkplaatsen te openen, binnen en buiten Eindhoven.
Dynamo Jeugdwerk lanceerde de Tech Playgrounds een jaar geleden in Eindhoven, met als doel robotica, programmeren en bouwen in je vrije tijd net zo leuk en vanzelfsprekend te maken als voetbal, muziek maken of tekenen. De werkplaatsen bieden ‘nerds’ en techneuten een vaste, laagdrempelige thuisbasis, vol inspiratie en kennis, vergelijkbaar met een sport- of muziekvereniging en onafhankelijk van schoolniveau of thuissituatie.
In slechts enkele dagen meldden zich 75 kinderen uit de regio aan voor de eerste zes werkplaatsen. Inmiddels zijn bij evenementen duizenden kinderen geïnspireerd en komen zo’n honderd van hen wekelijks. Voor de Dynamo Jeugdwerkers een heel nieuwe doelgroep, de techies blijken enorm gemotiveerd en leergierig.

Eenzaamheid en talent

Het eerste jaar is gebleken dat een deel van de tech-jeugd kampt met eenzaamheid of faalangst, omdat ze op school als zogenaamde ‘nerds’ de enige zijn met zo’n technische interesse en geen vriendjes hebben met dezelfde hobby of passie. In de werkplaatsen werken ze wél samen met gelijkgestemden én technische vrijwilligers aan projecten. Er zijn twee First Lego League Teams opgericht, zo’n twintig talenten hebben in een hackathon lichtkunst ontworpen voor lichtfestival Glow en er zijn Shitty Robots gemaakt voor de aanstaande Dutch Technology Week.
Jeugdwerkers zien kinderen opbloeien en ouders ontdekken dat hun kind meer kan dan ze dachten. Waar op scholen techniek en programmeren vaak als een activiteit voor slimme of snelle kinderen wordt aangeboden, zijn bij de Tech Playgrounds alle techies welkom. Jeugd komt van tientallen basis- en middelbare scholen in de regio Eindhoven, van speciaal onderwijs tot technasia. Leeftijd is ondergeschikt, interesse en motivatie is leidend.

Expeditie micro:bit

Die aanpak trekt ook belangstelling van buiten de regio. De Tech Playgrounds krijgen dit jaar bijvoorbeeld steun van Microsoft. Het bedrijf doneert 20.000 dollar om ervoor te zorgen dat nog meer kinderen mee kunnen doen. Er wordt onder andere een Tech Playground geopend op de Eindhovense basisschool Wereldwijzer, waar kinderen van vluchtelingen, arbeidsmigranten en expats in ongeveer een jaar aansluiting op een reguliere basisschool vinden.
Met behulp van Stichting FutureNL krijgen zo’n 120 leerlingen van de Wereldwijzer een Digi-klooikoffer met micro:bit cadeau om mee te doen aan expeditie micro:bit. Zo leren de kinderen onder schooltijd programmeren en kunnen ze in hun vrije tijd voor verdieping terecht bij Tech Playgrounds in hun wijk en op school. Zo maken ze ook kennis met andere technologieën. “Een samenwerking van FutureNL met de Tech Playgrounds zorgt ervoor dat het ontwikkelen van digitale vaardigheden onafhankelijk is van de (thuis)situatie en leefomgeving”, zegt directeur Ronilla Snellen van FutureNL.
De samenwerking tussen FutureNL en de Tech Playgrounds slaat een brug tussen de Randstedelijke kennis rond het ontwikkelen van lesmateriaal en leerlijnen rondom digitale vaardigheden en het aanbieden van non-formeel leren in vrije tijd in de Tech Playgrounds. Daarmee wordt de basis onder de trapveldjes voor techneuten nog groter.
De Tech Playgrounds beogen immers een slimme, niet-commerciële samenwerking tussen jeugdwerk, vrijwilligers, bestaande initiatieven, gemeente, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen, waarbij alle partijen meehelpen om het talent en de passie van deze techneuten op meerdere niveaus te laten groeien. Zo worden gezamenlijk de werknemers van de toekomst opgeleid en krijgt talent kansen om te groeien.
Lees hier meer over Tech Playgrounds

 

 

 

Ga naar Nieuwsoverzicht